Important message

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden voorlopig aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur. En op maandagavond in de even weken van 18.00 – 20.00 uur.
Voor telefonie en sociale media zijn we geopend van ma - do van 8.00 – 16.00 uur en vrij van 8.00 – 12.30 uur.

Omgevingsvergunning

Goed om te weten

Vergunning nodig of niet

  • Met de vergunningcheck van Omgevingsloket online ziet u of een omgevingsvergunning nodig heeft of dat het omgevingsvergunningvrij is.
  • Soms kan het zijn dat u een melding moet doen. Dit is vaak het geval bij sloop en milieu.
  • Wilt u van de gemeente bevestigd krijgen of iets wel of niet vergunningvrij is? Dan kunt u via het omgevingsloket een conceptaanvraag in dienen. Aan het indienen van een conceptaanvraag zijn wel kosten verbonden conform de legesverordening van de gemeente Duiven.

Check het bestemmingsplan

Heeft u voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet uw plan in sommige gevallen nog wel in het bestemmingsplan passen. In een bestemmingsplan staat precies waar en hoeveel er gebouwd mag worden. U vindt de bestemmingsplannen van Duiven op de website Ruimtelijkeplannen.nl.

Wanneer het bouwplan of de ontwikkeling niet valt onder de mogelijkheden voor vergunningvrij bouwen en in strijd is met het bestemmingsplan is het mogelijk af te wijken van het bestemmingsplan met toepassing van artikel 4 van Bijlage II Besluit omgevingsrecht. Hierin staan categorieën van gevallen genoemd, waarbij deze afwijkingsbevoegdheid kan worden toegepast. In het Afwijkingenbeleid bestemmingsplannen gemeente Duiven 2020 kunt u nagaan hoe de gemeente Duiven met deze afwijkingsmogelijkheden omgaat.

Uw bouwplan zal verder getoetst worden aan de welstandseisen. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar onze welstandsnota.

Monument

Bent u eigenaar van een (rijks/gemeentelijk)monument ? Dan moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Een omgevingsvergunning vraagt u aan in het Omgevingsloket online van de Rijksoverheid.

Omgevingsloket online met DigiD of eHerkenning

Overleg met gemeente

Op 1 november 2014 is de regelgeving voor vergunningvrij bouwen gewijzigd. Voor vragen verwijzen wij u naar www.omgevingsloket.nl, waar u een vergunningcheck kunt doen. Heeft u na het doorlopen van de vergunningcheck nog vragen? Dan adviseren wij u online een afspraak met ons te maken. Wij kunnen u dan toelichting geven op de vragen die gesteld worden.

Opvragen kopieën

Als u kopieën van vergunningen / (bouw)tekeningen wilt ontvangen, kunt u deze opvragen via omgevingsvergunning@1stroom.nl . Let op: Hier zijn kosten aan verbonden (zie tab kosten).

Brochures

Deze brochures zijn van toepassing bij een omgevingsvergunning:

pdf Brochure loket omgevingsvergunning (PDF, 681.62 KB) pdf Brochure aanvragen omgevingsvergunning (PDF, 376.61 KB) pdf Brochure omgevingsvergunning ingediend (PDF, 129.32 KB) pdf Brochure omgevingsvergunning ontvangen (PDF, 161.42 KB) pdf Brochure aandachtspunten (ver) bouwen (PDF, 223.07 KB) pdf Brochure aandachtspunten slopen (PDF, 237.58 KB) pdf Brochure rechtsmiddelen (PDF, 195.6 KB)

Voorbeelden

Wanneer kunt u vergunningsvrij bouwen? Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig? Op de website van de Rijksoverheid vindt u voorbeelden van de voorkomende verbouwingen en bouwplannen.

Kosten

Leges Algemeen

Legesverordening gemeente Duiven

  • Kosten voor kopieën, scans  vindt u in de artikelen 1 t/m 4.
  • Kosten voor APV vergunningen vindt u in de artikelen 16 t/m 32.
  • Kosten voor vergunningen op grond van de leegstandwet vindt u in artikel 33.

Leges Omgevingsvergunning

Kosten voor conceptaanvragen, omgevingsvergunningen enzovoorts vindt u in de verordening op de heffing en de invordering van leges omgevingsvergunning.