default iconWet Kwaliteitsborging (Wkb)

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet Kwaliteitsborging in voor nieuwbouw in gevolgklasse 1. Denk onder meer aan grondgebonden woningen, bedrijfsgebouwen met maximaal twee bouwlagen en vakantiehuisjes. Dat houdt in dat de gemeente geen vergunning meer verleent voor het bouwtechnische deel van deze bouwwerken. Ook houdt de gemeente geen toezicht meer op de technische bouw van nieuwbouwprojecten. Voor verbouw gaat de wet waarschijnlijk pas op 1 januari 2025 gelden.

Wet kwaliteitsborging bouw

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet Kwaliteitsborging in voor nieuwbouw. Dat houdt in dat de gemeente geen toezicht meer houdt op de technische bouw van nieuwbouwprojecten welke vallen onder gevolgklasse 1. De gemeente blijft wel verantwoordelijk voor handhaving. Voor verbouw gaat de Wet Kwaliteitsborging waarschijnlijk gelden op 1 januari 2025.

Meldplicht

Deze wet bepaalt verder dat de gemeente geen vergunningen meer afgeeft voor het bouwtechnische deel van kleinere (nieuw)bouwprojecten (gevolgklasse 1). Hiervoor is straks alleen een melding nodig.

Kwaliteitsborging

Kwaliteitsborging bij nieuwbouw wordt overgenomen door een private partij. Deze kwaliteitsborger moet ingehuurd worden door de initiatiefnemer. De gemeente heeft hier geen rol in.

Erkende kwaliteitsborgers

De overheidsorganisatie Toelating Kwaliteitsborging Bouw (TKB) heeft een register van erkende kwaliteitsborgers. Op de website vindt u een lijst van erkende kwaliteitsborgers en instrumenten.

Ga voor een overzicht van erkende kwaliteitsborgers en instrumenten naar de website van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw.

LET OP: Ga naar het tabblad kwaliteitsborgers. In onze gemeente zijn er nog geen erkende kwaliteitsborgers. Vul daarom geen plaatsnaam in het zoekscherm in, maar klik wel op zoeken. Dan verschijnt onder het zoekscherm een lijst met kwaliteitsborgers die landelijk erkend zijn.

Instrumenten

De erkende kwaliteitsborger moet werken volgens vastgestelde regels. Die regels zijn vastgelegd in  erkende instrumenten. Op dit moment heeft de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw vijf instrumenten toegelaten. Dat zijn KOMO instrument Kwaliteitsborging (KiK), Technical Inspection Service (TIS), Verbeterde Kwaliteitsborging (SWK), Kwaliteitsborging Garantiewaarborg (KGW) en Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI).

Afspraak maken

U bent welkom in het gemeentehuis. Wij helpen u graag goed. Daarom werken wij alleen op afspraak.

Het gemeentehuis is dagelijks geopend en dit zijn de openingstijden:

maandag 8.00 - 12.00 uur
dinsdag 8.00 - 12.00 uur
woensdag 8.00 - 16.00 uur
donderdag 8.00 - 12.00 uur
vrijdag 8.00 - 12.00 uur
 
Hiernaast op de maandagavond, in de even weken, van 18.00 - 20.00 uur.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of opmerking? Vul het contactformulier in.

Bereikbaarheid KlantContactCentrum

maandag t/m donderdag 8.00 - 16.00 uur
vrijdag 8.00 - 12.30 uur
   
Telefoon: (0316) 279 111
WhatsApp: (06) 11 08 17 96

Bereikbaarheid Sociaal Loket

maandag t/m vrijdag 8.30 - 12.30 uur

Bezoekadres

Koning Willem-Alexanderplein 1
6921 ES Duiven

Postadres

Postbus 6
6920 AA Duiven

E-mailadres

gemeente@duiven.nl

Telefoonnummer 

(0316) 279 111

Blijf op de hoogte en volg ons online

Wij zijn bereikbaar via