Wet Kwaliteitsborging (Wkb)
Wet kwaliteitsborging bouw
Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet Kwaliteitsborging in voor nieuwbouw. Dat houdt in dat de gemeente geen toezicht meer houdt op de technische bouw van nieuwbouwprojecten welke vallen onder gevolgklasse 1. De gemeente blijft wel verantwoordelijk voor handhaving. Voor verbouw gaat de Wet Kwaliteitsborging waarschijnlijk gelden op 1 januari 2025.
Meldplicht
Deze wet bepaalt verder dat de gemeente geen vergunningen meer afgeeft voor het bouwtechnische deel van kleinere (nieuw)bouwprojecten (gevolgklasse 1). Hiervoor is straks alleen een melding nodig.
Kwaliteitsborging
Kwaliteitsborging bij nieuwbouw wordt overgenomen door een private partij. Deze kwaliteitsborger moet ingehuurd worden door de initiatiefnemer. De gemeente heeft hier geen rol in.
Erkende kwaliteitsborgers
De overheidsorganisatie Toelating Kwaliteitsborging Bouw (TKB) heeft een register van erkende kwaliteitsborgers. Op de website vindt u een lijst van erkende kwaliteitsborgers en instrumenten.
Ga voor een overzicht van erkende kwaliteitsborgers en instrumenten naar de website van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw.
LET OP: Ga naar het tabblad kwaliteitsborgers. In onze gemeente zijn er nog geen erkende kwaliteitsborgers. Vul daarom geen plaatsnaam in het zoekscherm in, maar klik wel op zoeken. Dan verschijnt onder het zoekscherm een lijst met kwaliteitsborgers die landelijk erkend zijn.
Instrumenten
De erkende kwaliteitsborger moet werken volgens vastgestelde regels. Die regels zijn vastgelegd in erkende instrumenten. Op dit moment heeft de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw vijf instrumenten toegelaten. Dat zijn KOMO instrument Kwaliteitsborging (KiK), Technical Inspection Service (TIS), Verbeterde Kwaliteitsborging (SWK), Kwaliteitsborging Garantiewaarborg (KGW) en Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI).