Parkeren bij laadpalen

De regels rondom parkeren bij laadpalen zijn niet altijd duidelijk. Op deze pagina leest u hoe het in de gemeente Duiven geregeld is.

Goed om te weten

Parkeren bij een laadpaal zonder gebodsbord

Er zijn twee soorten laadpalen, laadpalen met gebodsbord (een P-bord met de toevoeging “opladen elektrische voertuigen”) en laadpalen zonder borden. Bij een laadpaal zonder bord mag iedereen gewoon parkeren, ook als u geen elektrische auto heeft. Doe dat alleen als er geen andere plekken zijn om te parkeren. U houdt dan namelijk een plek bezet voor iemand die daar zou kunnen opladen.

Parkeren bij een laadpaal met gebodsbord

Bij een laadpaal met gebodsbord mag u alleen parkeren op de plek waar de pijl naar toewijst, als u uw elektrische of hybride auto ook echt gaat opladen. Als u niet gaat opladen mag u er niet parkeren. Als u klaar bent met laden moet u uw auto verplaatsen naar een normale parkeerplaats. Doe dit zo snel mogelijk, zodat er weer ruimte is voor andere bestuurders om hun voertuig op te laden.

Maak een melding wanneer u ziet dat het niet goed gaat

Wanneer u ziet dat iemand ten onrechte parkeert op een gereserveerde parkeerplaats voor het opladen van elektrische auto’s, kunt u dit melden. Hoe u dit doet leest u op de pagina Melding doen. De gemeente kan alleen handhaven wanneer iemand met een (elektrische of conventionele brandstof) auto niet op staat te laden bij een laadpaal met bebording.