Oekraïne

Door de vreselijke oorlog hebben Oekraïners nog steeds dringend hulp nodig. Velen van hen zoeken een veilig onderkomen. Ook in de gemeente Duiven helpen we deze mensen.

Opvanglocaties in onze gemeente

In onze gemeente zijn meerdere opvanglocaties voor mensen uit Oekraïne:

  • Schoolstraat (58 opvangplekken)
  • Rijksweg (24 opvangplekken)
  • Den Oldenhoek (16 opvangplekken)
  • Goudenregenstraat (80 opvangplekken)
  • Helstraat (15 opvangplekken, begin juni 2024)
  • Particuliere opvang (9 bewoners) 

In het voormalige schoolgebouw van basisschool De Wereldwijzer aan de Goudenregenstraat is begin mei een nieuwe locatie geopend voor maximaal  80 mensen. In een leegstaande woning aan de Helstraat op de plek waar een nieuw deel van de A15 is gepland wordt begin juni een nieuwe locatie geopend voor ongeveer 15 mensen.

Taakstelling

In totaal kunnen wij in de gemeente Duiven na opening van de nieuwe locaties ongeveer honderdvijftig Oekraïense mensen opvangen. Hiermee voldoen wij aan het aantal mensen (152) dat onze gemeente per 1 februari 2024 gevraagd is op te vangen (ook wel 'taakstelling' genoemd).

Schrijf u in voor de emailnieuwsbrief

Wilt u persoonlijk informatie krijgen over de opvanglocatie én de nieuwbouw aan de Goudenregenstraat? Geef dan uw emailadres door via oekraine@1stroom.nl of bel tijdens werkuren naar: 088 - 695 30 00. 

Wij houden u ook op de hoogte via deze pagina. Voor deze opvanglocatie en de nieuwbouw aan de Goudenregenstraat bezorgen wij  geen brieven meer aan huis. Het is dus belangrijk dat u uw mailadres aan ons doorgeeft. Heeft u geen mail of internet? Dan maken wij een uitzondering. U kunt dit telefonisch doorgeven via bovenstaand nummer. 

Coördinatie

Voor alle opvanglocaties in onze gemeente hebben wij een fijne samenwerking met de KerkvoorNu/Ontmoetingsplek De Stek. Zij doen de coördinatie ter plaatse. U kunt hen bereiken via opvangdestek@kerkvoornu.nl of telefonisch:

Veronique Kruijs-Theune | 06 - 47 40 70 98 | ma, di en wo

Marlijn de Ruiter | 06 - 47 31 51 48 | ma, do en vr

Brenda Ooms | 06 - 47 75 37 62 | ma en do

Contact met de gemeente

Heeft u vragen over opvang van mensen uit Oekraïne aan de gemeente? Mail dan naar oekraine@1stroom.nl of bel tijdens kantooruren naar 088 - 695 30 00 .

Voor Oekraïners

Informatie voor mensen uit Oekraïne, leest u op de pagina Voor Oekraïnersexterne-link-icoon.

Хотите прочитать эту информацию на своем родном языке? Выделите текст на странице, выберите переводить и выберите свой язык. Сайт автоматически переведет для вас текст.

Veelgestelde vragen

Misschien heeft u vragen naar aanleiding van de nieuwe locaties aan de Goudenregenstraat en Helstraat. Hieronder staan de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar oekraine@1stroom.nl of bel met het Klantcontactcentrum: (0316) 279 111. 

Veelgestelde vragen

De Rijksoverheid vraagt gemeenten mensen die op de vlucht zijn op te vangen. Gemeente Duiven moet 144 mensen die asiel zoeken en 152 mensen uit Oekraïne opvangen. Aan het eerste getal, 144 asielzoekers, voldoen wij nu door tijdelijke opvang in hotels. Wij vangen in onze gemeente op dit moment 107 mensen uit Oekraïne op (gemeentelijk en particulier). Met de nieuwe locaties erbij voldoen we aan het aantal mensen dat wij als gemeente op moeten vangen.

Taakstelling is het aantal mensen dat wij als gemeente op moeten vangen. Dit zijn voor de gemeente Duiven 144 mensen die asiel zoeken en 152 mensen uit Oekraïne. 

De mensen op locatie Goudenregenstraat blijven hier ten minste tot eind maart 2025. Die tijd hebben we nodig voor de voorbereidingen van woningbouw. Als we in april 2025 kunnen beginnen met bouwen, doen we dat. Als er meer tijd nodig is voor de voorbereiding, blijven de mensen die er worden opgevangen langer. Hoelang de locatie aan de Helstraat in gebruik blijft is nog niet duidelijk.

In onze gemeente hebben wij meerdere opvanglocaties waar we goede ervaringen hebben opgedaan. Er zijn daar de afgelopen jaren geen meldingen van overlast of onveilige situaties geweest. Op en rondom de locatie gelden huisregels. In de nacht is beveiliging aanwezig, de eerste periode ook overdag.

De leegstaande gebouwen geschikt maken voor bewoning door een grote groep kost inderdaad geld. Hiervoor krijgt onze gemeente geld van de Rijksoverheid.