Hoe gaat het met de opvang aan de Goudenregenstraat?

05 juli 2024
Nieuws

De oorlog in Oekraïne is helaas nog steeds niet voorbij. Nog steeds vluchten mensen uit Oekraïne naar andere landen, ook naar Nederland. Daarom opende in juni een nieuwe opvanglocatie aan de Goudenregenstraat. Op dit moment wonen hier tijdelijk vijftig mensen. In augustus komen hier dertig mensen bij.

Soms overlast, maar ook gezelligheid

Iemand die tegenover de opvang woont schrijft: “Toen ik het bericht ontving over deze opvang schrok ik. Ik vond dat er veel mensen in de opvang kwamen. Maar ik heb er tot nu toe geen last van. De geluiden vanaf het schoolplein vind ik wel gezellig. Ik zie verschillende jonge gezinnetjes voorbij wandelen. Fijn dat dit zo tijdelijk geregeld kan worden.”

Ook Henk Lowenthal woont tegenover de opvang. Zijn indruk is dat er in de opvang rustige en vriendelijke mensen wonen. Henk: “We zwaaien naar elkaar en zeggen hallo. Eén van de mannen vroeg mij om hulp bij het repareren van de remmen van zijn auto. Met Google Translate lukte het.”

Mensen in de opvang hebben een eigen parkeerplaats. 

Soms parkeren zij hun auto toch in de straat. Dit zorgt voor overlast. Veronique Kruijs, locatieleider: ‘App ons even een fotootje van de auto en het kenteken, dan lossen wij het op.’ De telefoonnummers van de locatieleiders vindt u op de pagina met informatie over Oekraïne.

Veel geregel door bewoners en locatieleiders

Verhuizen betekent drukte, rommel en veel schoonmaakwerk. Locatieleider Veronique Kruijs: ‘Nieuwe mensen moeten hun plekje vinden. Zij hebben veel te regelen: aanvragen van een Burgerservicenummer, bankrekening en DigiD. Dan kunnen zij leefgeld aanvragen. In Oekraïne gaat dit ander. Zoveel formulieren zijn de mensen uit Oekraïne niet gewend. Daarom geven wij veel uitleg.’

Fijne sfeer in de opvang

Leven in een opvang is niet makkelijk. Je hebt weinig privacy. Mensen die in de opvang wonen en de locatieleiders komen soms bij elkaar om regels af te spreken. Veronique: ‘Meestal is de sfeer heel goed. Alle jonge kinderen gaan naar de taalschool en vinden dat heel leuk. Buurtbewoners komen spullen brengen. Er heerst in en om de opvang een fijne sfeer.’

Iemand die in de opvang woont vertelt hoe het gaat

“Een team van enthousiast team heette ons hartelijk welkom. In iedere kamer staan tien bedden. Er zijn ook ruimtes waar wij samen kunnen zijn en eten. Met de kinderen worden veel leuke dingen gedaan. Samen laten we zien dat wij elkaar steunen. Dit maakt een groot verschil in het leven van mensen die het hard nodig hebben.”