Voor Oekraïners

Хотите прочитать эту информацию на своем родном языке? Выделите текст на странице, выберите переводить и выберите свой язык. Сайт автоматически переведет для вас текст.

Inschrijven bij de gemeente

Als u in Nederland woont, moet u zich bij de gemeente inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Het is belangrijk dat u zich inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente waarin u verblijft. Ook wanneer u niet in een opvang van de gemeente woont maar bijvoorbeeld bij een gastgezin. Als wij weten wie u bent en waar u onderdak heeft gevonden, kunnen wij u hulp bieden. Wanneer u zich inschrijft krijgt u een Burgerservicenummer (BSN). Hiermee kunt u werk zoeken, een bankrekening openen en krijgt u toegang tot onderwijs en zorg.

Hoe kom ik aan een Burgerservicenummer (BSN)?

U kunt zich inschrijven bij de gemeente waar u verblijft. U krijgt automatisch een Burgerservicenummer (BSN) als u zich inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP).

Leefgeld

U heeft als vluchteling uit Oekraïne in Nederland recht op leefgeld. Dit krijgt u via de gemeente waar u (tijdelijk) woont. Het leefgeld is bedoelt voor voedsel, kleding, persoonlijke uitgaven en wonen. De hoogte van het leefgeld hangt af van de leeftijd en van de grootte van het gezin. De RSD zorgt voor de uitbetaling van dit leefgeld. Leefgeld kan aangevraagd worden door het aanvraagformulierexterne-link-icoon in te vullen. 

Let op, het leefgeld kan per gemeente en opvanglocatie verschillen.

Zorg

Net als Nederlandse burgers heeft u als Oekraïense vluchteling soms te maken met wachttijden voor bijvoorbeeld de tandarts, huisarts, apotheker, fysiotherapeut en verloskundige. Dit is een probleem dat alle inwoners van Nederland kennen. In geval van een noodsituatie zal de zorgverlener beoordelen of een snellere behandeling nodig is.

Woning

De gemeente heeft geen rol in de huisvesting van mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn. Als u in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning, schrijft u zich dan in bij Entree.
Voor andere opties kunt u kijken op de sites van: 

Onderwijs

 Volgens de Nederlandse wet moet ieder kind in Nederland verplicht Nederlandse les volgen. 

Kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne hebben net als andere kinderen recht op onderwijs in Nederland. Voor kinderen zonder verblijfsvergunning geldt dat zij, net zoals Nederlandse kinderen, vanaf hun 5e jaar tot in ieder geval hun 16e jaar leerplichtig zijn. 
U kunt uw kind(eren) aanmelden bij een nieuwkomersschool. Nieuwkomersscholen hebben extra voorzieningen om kinderen van vluchtelingen goed te helpen. 

Taal

De Stek verzorgt intern taallessen op donderdag. De kosten per deelnemer zijn € 20,00. U kunt zich opgeven via opvangdestek@kerkvoornu.nl.

Op de website van Refugeehelpexterne-link-icoon wordt het e.e.a. over taalonderwijs geschreven.

Ook bieden de bibliotheken in Duiven en Westervoortexterne-link-icoon boeken om te oefenen met lezen en informatie over lezen.

Door het Rijn IJssel college in Arnhem worden Nederlandse lessen gegeven aan Oekraïense vluchtelingen. Het aanbod is te vinden op de website van het Rijn IJssel collegeexterne-link-icoon.

(Tijdelijk) terug naar Oekraïne

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de INDexterne-link-icoon
Let op: er geldt een negatief reisadviesexterne-link-icoon voor Oekraïne.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Op de website van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Middenexterne-link-icoon krijgt u antwoord op diverse vragen (in het Nederlands, Engels en Oekraïens).