Gemeente Duiven, Vivare en Rabo SmartBuilds aan de slag met Biezenkampen

25 maart 2024
Nieuws

Gemeente Duiven wil een snelle bijdrage leveren aan het oplossen van de lokale woningnood door de bouw van verplaatsbare woningen van permanente kwaliteit in het sociale- en middenhuur segment (ook wel flexwoningen genoemd). Uit locatieonderzoek van juni 2023 blijkt dat locatie Biezenkampen daarvoor geschikt is. Samen met Vivare en Rabo SmartBuilds onderzoekt de gemeente of de bouw van dit soort woningen te realiseren is in Duiven. Het aantal woningen ligt in een bandbreedte van 120 tot 150 en is onderdeel van het onderzoek.

Intentieovereenkomst

De intentie om samen te werken is serieus, daarom ondertekenden wethouder Geert-Jan Schrijner, Remco Boer van Rabo SmartBuilds en Alfred van den Bosch, bestuurder van Vivare, op 25 maart 2024 een intentieovereenkomst. 

Wethouder Geert-Jan Schrijner: “In de samenwerking tussen gemeente Duiven, Vivare en Rabo SmartBuilds onderzoeken alle partijen samen hoe het flexwoonproject Biezenkampen snel gerealiseerd kan worden. Door gebruik te maken van modulaire bouw kunnen we sneller geschikte en betaalbare woningen voor woningzoekenden in onze gemeente bereikbaar maken .” 

Oplossingen voor woningzoekenden

Voor diverse groepen woningzoekenden wil de gemeente oplossingen gaan bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je broer of dochter die graag het huis uit wil of een gescheiden vader die een plek zoekt voor zichzelf en zijn kinderen. Zo biedt dit woonproject kansen voor nieuwe inwoners: bijvoorbeeld voor leraren die alleen in Duiven komen werken als ze een betaalbare woning kunnen vinden. Ook biedt het project een thuis voor huishoudens met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning en een te laag inkomen voor een koopwoning. 

“Het voordeel is dat je snel kan starten met de bouw van deze verplaatsbare Rabo SmartBuilds woningen” benadrukt Astrid Huitink-Jacobs, Directeur coöperatieve Rabobank. “Soms zijn mensen al heel lang op zoek. Ze kunnen geen woning vinden of lopen tegen lange procedures aan. We moeten de verbinding met elkaar opzoeken om oplossingen te vinden voor het woningtekort. Daar is dit initiatief een mooi voorbeeld van.”

Duurzaam & betaalbaar wonen

Rabo SmartBuilds ontwikkelt, financiert en beheert kwalitatief hoogstaande verplaatsbare woningen in het middensegment op tijdelijke gronden in Nederland. Rabobank wil hiermee beweging op de vastgelopen woningmarkt bereiken. Rabo SmartBuilds staat voor een duurzaam thuis voor iedereen. De manier van bouwen draagt bij aan de ontwikkeling van levendige, lokale gemeenschappen. Deze woningen zijn CO2- en stikstofvriendelijk. Ze worden snel gebouwd en gaan lang mee. Zo draagt Rabo SmartBuilds samen met partners en gemeenten bij aan het oplossen van het woningtekort. “Duurzaamheid is een heel belangrijke randvoorwaarde voor ons.”, aldus Remco Boer, Directeur Rabo SmartBuilds. ”We willen met onze oplossing voor het woningtekort meteen een bijdrage leveren aan de duurzame wereld van morgen.”  

Vivare

Vivare is een woningcorporatie en heeft als maatschappelijke taak om woningen in de sociale sector te onderhouden en te verhuren. Alfred van den Bosch: “Voor veel mensen die nu geen geschikte woonruimte vinden, bieden flexwoningen een uitkomst. Deze woningen zijn duurzaam en relatief snel te realiseren.  We kiezen voor deze projecten bewust voor woningen van een hoogwaardige permanente kwaliteit die na de eerste tijdelijke periode een nieuwe nader te bepalen locatie krijgen. Hierdoor kunnen deze woningen duurzaam voor onze huurders beschikbaar blijven. We spreken daarom liever van modulair verplaatsbare woningen in plaats van flexwoningen. Door in dit project  gericht samen te werken met gemeente en Rabo SmartBuilds kunnen we woningzoekenden een beter perspectief bieden op een passende woning.”