Elfi’s Gezonde Buitendag op zondag 26 mei

03 mei 2024
Nieuws

Zondag 26 mei vindt ‘Elfi’s Gezonde Buitendag’ plaats. Een fietstocht voor kinderen langs boeren & telers in de gemeente Duiven. Elfi Lukkassen, de kinderburgemeester van de gemeente Duiven, vertelt er in dit bericht meer over.

Elfi had een idee

Toen ik solliciteerde voor kinderburgemeester had ik, Elfi, een idee: ik wilde andere kinderen wijzer maken over gezond en lokaal eten. Ik vind het ook belangrijk dat kinderen meer naar buiten te gaan. Buiten zijn is gezond en er is ook zoveel te beleven! Ik ken zelf verschillende boeren en telers in Duiven, Groessen en Loo. Het lijkt me heel leuk wanneer kinderen bij de boer en teler leren waar hun eten en drinken vandaan komt. 

Zo ontstond Elfi's Gezonde Buitendag

Daarom organiseer ik 'Elfi's Gezonde Buitendag'. Een dag waarop kinderen uit Duiven, Groessen en Loo boeren en telers kunnen bezoeken. Ze leren hier over het werk van de boer en teler, maar ook waar hun eigen eten vandaan komt. Melk komt niet uit een pak, maar van de koe. Sap wordt gemaakt van fruit en fruit groeit weer aan de boom. Ze mogen van alles proeven! Ze fietsen een route langs de boeren en telers in Duiven, Groessen en Loo op hun eigen fiets. De dag is helemaal gratis, dus alle kinderen kunnen meedoen. 

Samen met de lokale boer en teler

Ik organiseer de dag samen met een aantal lokale boeren en telers. Zo heb ik Frank van kwekerij Wilting, de melkboer Van Huet en Theo van De Stokhorst al gevraagd of ze mee willen doen. Zij waren meteen enthousiast! Inmiddels doen ook melkveebedrijf Vuulink en kippenbedrijf Goris mee. Zij gaan de kinderen vertellen hoe hun bedrijf werkt en waarom het goed is om lokale producten te kopen.       

Voor alle kinderen 

Het doel van Elfi’s Gezonde Buitendag is om kinderen in de gemeente Duiven bewust te maken van gezond en lokaal eten. En dat het leuk is om naar buiten te gaan. Alle kinderen uit de gemeente krijgen via school het boekje van Elfi’s Gezonde Buitendagexterne-link-icoon. Met dit boekje kunnen ze langs de boeren en telers, meekijken met hun werk en gratis eten en drinken proeven. Daarnaast vind je in het boekje adressen, de fietsroute, recepten en een quiz. 

De dag zelf

Op zondag 26 mei fiets ik de route langs de boeren en telers. Alle andere kinderen kunnen zelf (met het boekje in hun tas) de route fietsen op hun eigen tempo. De dag duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Ook na 26 mei kunnen de kinderen met het boekje langs de boeren en telers. Houd voor actuele informatie mijn Instagramexterne-link-icoon en Facebookexterne-link-icoon in de gaten. Hier vertel ik de komende tijd meer over deze leuke dag.