Nieuwe inrichting kruising Heiliglandsestraat, Isidorusplein en Onder De Toren

04 april 2024
Nieuws

De wijk Onder De Toren is klaar en moet nu goed aangesloten worden op de rest van Groessen. Daarom werkt NTP Infra BV in april aan de nieuwe inrichting van de kruising Heiliglandsestraat, Isidorusplein en de wijk Onder De Toren.

Om de kruising veiliger te maken komt er een verkeersplateau. Dit plateau verlaagt de snelheid van het verkeer dat door de Heiliglandsestraat rijdt. Daarnaast worden om de verkeersveiligheid te vergroten, de twee wegen vanuit Isodorusplein samengevoegd tot één aansluiting op het kruispunt. Op de rijbaan van de Heiliglandsestraat van Dorpstraat tot de Beerenclaauwstraat wordt een nieuwe duurzame asfaltverharding aangebracht. 

De nieuwe inrichting van de Heiliglandsestraat, tussen de Dorpstraat en Isidorusplein, sluit mooi aan op de renovatie van het dorpshart. De nieuwe voetpaden krijgen een verharding zoals we dat ook langs de Dorpsstraat en Achtergaardsestraat hebben gedaan. Ook wordt er tijdens de werkzaamheden een regenwaterriool verlengd van Onder de Toren richting het Dorpshuis.

Planning en bereikbaarheid

  • 11 april starten we met het maken van een tijdelijke weg op het Isidorusplein. Zo blijven de woningen en het Dorpshuis bereikbaar. De werkzaamheden op het Sint Isidorusplein duren tot eind april 2024.
  • 22 april starten de werkzaamheden in de Heiliglandsestraat. Deze werkzaamheden ronden we eind mei 2024 af.

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt de Heiliglandsestraat afgesloten voor verkeer. Er wordt een omleiding ingesteld. Twee weken voor de afsluiting wordt een vooraankondiging geplaatst van wanneer tot wanneer de Heiliglandsestraat is afgesloten. 

Woning aan de Heiliglandsestraat blijven zoveel mogelijk bereikbaar en altijd te voet bereikbaar. Bewoners van de wijk Onder De Toren kunnen gebruik maken van de tijdelijke weg via het Schuttersplein. Door de werkzaamheden en de omleiding kan Koningsdag niet plaatsvinden op het Schuttersplein. Dit jaar vieren we Koningsdag op en voor het schoolplein in Groessen. Dit is afgestemd met de organisatie, het Kindercomité en ook de dorpsraad is daarvan op de hoogte. 

Duurzaam asfalt

De rijbaan in de Heiliglandsestraat krijgt een nieuwe duurzame laag asfalt. In het asfaltmengsel zijn de bitumen (aardolieproduct) vervangen door natuurlijke harsen. Hierdoor komt in Groessen één van de eerste wegen in Nederland met dit duurzame biobased asfaltmengsel, waarin géén aardolieproducten zitten. Deze toepassing is een primeur binnen de gemeente Duiven en draagt bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.

NTP organiseert op dinsdag 28 mei een kennissessie over het nieuwe duurzame asfaltmengel. Tijdens deze informatieochtend wordt er live asfalt aangebracht op de Heiliglandsestraat. Wethouder Joyce Zwaga-Komen is hierbij aanwezig.