Gemeente Duiven verduurzaamt de openbare verlichting op ‘t Holland

24 februari 2023
Nieuws

Net als veel bedrijven op ’t Holland zet Gemeente Duiven zich in voor het duurzamer omgaan met energie. In februari zijn de armaturen van de lantaarnpalen vervangen op bedrijventerrein ‘t Holland. Hier gaat het om 36 stuks armatuur die zijn vervangen door ledlampen. In combinatie met de besparing door het gebruik van ledlampen, wordt gedurende de nacht de verlichting ook gedimd waardoor er extra energie bespaard wordt. Dat levert in totaal een energiebesparing op van 70% (ongeveer 6000 kWh op jaarbasis).

De gemeente heeft sinds enkele jaren de overstap naar ledverlichting ingezet. Momenteel is ongeveer 75% van het areaal al vervangen voor led, het doel is om over 6 jaar de hele gemeente met led te verlichten. Daarnaast worden in de hele gemeente de nieuwe armaturen ’s nachts gedimd voor nog meer energiebesparing. Het dimmen van de verlichting volgt een vast schema (meer verlichting aan het begin en eind van de nacht, gedimd licht midden in de nacht). De oude armaturen worden uiteraard gerecycled. De nieuwe armaturen hebben een minimale levensduur van 20 jaar.

Samen met de provincie, Groene Alliantie de Liemers en de lokale ondernemers zet de gemeente Duiven zich in voor de verduurzaming van bedrijventerrein ’t Holland. Ondernemers worden door middel van adviesgesprekken en workshops begeleid en treffen duurzaamheidsmaatregelen voor hun onderneming. Onder andere door het terrein te vergroenen, beter om te gaan met afvalstromen en door het energieverbruik te verminderen of zelf energie op te wekken. Samen werken we aan de toekomst van ’t Holland als C02 neutraal bedrijventerrein.