Gemeente Duiven belooft te praten en schrijven in gewone taal

21 april 2023
Nieuws

Op donderdag 20 april 2023 tekende wethouder Johannes Goossen de Direct Duidelijk Deal: een belofte aan de inwoners van de gemeente Duiven om in heldere taal te communiceren.

Een inclusieve gemeente die voor iedereen duidelijk communiceert, zo’n gemeente willen wij zijn. Maar in de voorgaande zin staan al twee woorden die niet vallen onder eenvoudig taalgebruik. In B1 – de aanduiding voor eenvoudige taal – wordt het: Wij willen een gemeente zijn waarin iedereen mee kan doen en daarom praten en schrijven we in gewone taal.

Begrijpelijk communiceren is één van de speerpunten van het college. In de raadsvergadering van 21 maart 2023 dienden de politieke partijen Lokaal Alternatief en DOED een motie in. Daarin verzochten zij het college de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen. Annelies Nass, raadslid Lokaal Alternatief: ‘Het tekenen van de Direct Duidelijk Deal is een belofte aan de inwoners van de gemeente Duiven om in heldere taal te communiceren.’

Deze belofte bestaat uit drie onderdelen:

  • We maken beleid om duidelijk te communiceren en voeren dit uit.
  • We spreken af wat we gaan verbeteren en hoe we de resultaten beoordelen.
  • We helpen onze medewerkers om duidelijk te communiceren.

Kijk voor meer informatie op de website van Gebruiker Centraalexterne-link-icoon.

In dezelfde raadsvergadering zegde wethouder Johannes Goossen toe de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen. ‘Het is een proces van lange adem, maar deze Direct Duidelijk Deal is een goede stok achter de deur.’

Wethouder Johannes Goossen tekende de Direct Duidelijk Deal in de hal van het gemeentehuis van Duiven. Raadslid Karin Bouwmeister (DOED) was aanwezig namens de indieners van de motie. Ook het Liemers Taalhuis was erbij met de Escape Koffer. Aan de hand van dit spel konden medewerkers van de gemeente ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven.