Flexwoningen

Met flexwoningen realiseren we versneld woonruimte voor starters, spoedzoekers en statushouders.

Mogelijk flexwoonproject op locatie Biezenkampen

Gemeente Duiven wil snel een bijdrage leveren aan de woningnood door middel van een flexwoonproject van circa 120-150 woningen in de sociale- en middeldure huur. Uit het locatieonderzoek van juni 2023 blijkt dat locatie Biezenkampen geschikt is voor een (flex)woningbouwontwikkeling. In het nieuwe coalitieakkoord staat: “als het haalbaar is plaatsen we zo snel mogelijk flexwoningen op de Biezenkampen”. 

Samen met woningcorporatie Vivare en Rabo SmartBuilds onderzoekt de gemeente de mogelijkheden. Als deze 3 partijen gezamenlijk tot de conclusie komen dat een ontwikkeling haalbaar lijkt, wordt er toegewerkt naar een samenwerkingsovereenkomst. Ook start gemeente Duiven dan, samen met Vivare en marktpartij, de participatie op. Dan gaan de 3 partijen in gesprek met omwonenden, woningzoekenden en belanghebbenden. Er wordt opgehaald of er wensen zijn die kunnen worden meegenomen in het project. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de openbare ruimte. De locatie zelf staat niet ter discussie, deze is reeds gekozen door het college.

Bustour op 17 mei naar flexwoonproject

Op vrijdag 17 mei organiseert de gemeente een bezoek aan een flexwoonproject en een fabriek waar circulaire verplaatsbare woningen worden gebouwd. Wilt u mee, dan kunt u zich aanmelden via flexwonen@duiven.nl. Er kunnen slechts beperkt mensen mee. Zijn er meer aanmeldingen, dan wordt gewerkt met een wachtlijst.

Inschrijven nog niet mogelijk

Het is nog niet mogelijk om u aan te melden of in te schrijven voor een flexwoning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over flexwoningen in de gemeente Duiven? Stuur dan een mail naar flexwonen@duiven.nl. Hieronder vindt u een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of heeft u een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar flexwonen@duiven.nl.

Gronduitgifte overheden (arrest Didam)

De grond van de locatie Biezenkampen is eigendom van de gemeente Duiven. Bij vervreemding (verhuur/verkoop) van onroerende zaken moet een gemeente mededingingsruimte bieden. Dit betekent dat de gemeente open en transparant communiceert over het ter beschikking stellen van de grond aan bepaalde partijen, zoals Vivare en marktpartij. Andere partijen die vergelijkbare diensten kunnen leveren op deze locatie krijgen de mogelijkheid om te reageren en een aanbod te doen. Op dit moment zijn de precieze plannen nog niet vastgesteld en is er nog geen specifieke locatie aangewezen binnen Biezenkampen voor het beschikbaar stellen van de grond. Zodra dit het geval is, wordt het voornemen tot gronduitgifte op overheid.nl gepubliceerd.

Veelgestelde vragen

Een flexwoonproject gaat over het snel toevoegen van circulair verplaatsbare woningen waarvan of de woningen tijdelijk zijn of de bewoners (of allebei). Ook kan het gaan om een tijdelijke vergunning voor een gebouw dat nu geen woonbestemming heeft. De gemeente verwacht dat bij het flexwoonproject op Biezenkampen een deel van de bewoners relatief wat korter woont. Omdat de woningen met name voor 1-2 personen zijn. Deze woningen zijn voor een aantal bewoners een eerste start op de woningmarkt of een tijdelijke overbrugging naar een koopwoning. Vivare en Rabo SmartBuilds kiezen voor circulair verplaatsbare woningen van hoge kwaliteit. Dit betekent dat ze na een eerste periode verplaatst kunnen worden naar een definitieve locatie. De komende tijd gaan deze partijen met elkaar onderzoeken of en hoe een flexwoonproject gerealiseerd kan worden op Biezenkampen. De raad van Duiven wordt, wanneer het project haalbaar lijkt, gevraagd een besluit te nemen over deze locatie.

Met flexwoningen kan snel worden bijgedragen aan het verminderen van de lokale woningnood. Dit zit in de manier van bouwen. De woningen worden gebouwd in de fabriek. Dit gaat sneller dan traditionele woningbouw. Ook werkt de gemeente op een andere manier samen met Vivare en Rabo SmartBuilds. Hiermee versnelt de gemeente de realisatie van woningen in Duiven. Daarnaast blijft de gemeente inzetten op de bouw van nieuwe woningen op andere locaties in Duiven.

Een flexwoning is kleiner dan een permanente woning. De grootte hangt af van de huurvorm (sociale huur/ middenhuur) en de gezinssamenstelling (1- of 2-persoonshuishoudens of een gezin). Er wordt onderzocht welke types flexwoningen aansluiten bij de behoefte van de inwoners. Bij voorkeur kiest de gemeente Duiven voor verplaatsbare en zeer energiezuinige flexwoningen. 

Het in kaart brengen van het geschikte aantal flexwoningen is onderdeel van het plan van aanpak. Met de woningcorporatie zijn prestatie afspraken gemaakt om flexwoningen te realiseren in de sociale huur. Ook wordt onderzocht of er behoefte is aan flexwoningen in de middenhuurexterne-link-icoon.

Er wordt uitgezocht of we met tijdelijke huurcontracten gaan werken. De woningen moeten aan het einde van de looptijd verplaatst worden. Dan eindigt de huurovereenkomst in ieder geval. Met de woningcorporatie worden afspraken gemaakt over de opgebouwde meettijdexterne-link-icoon. We willen deze graag laten doorlopen.

Daarnaast ziet de gemeente flexwonen als ‘wonen terwijl je wacht’. Door een ontwikkeling in de carrière, door samen te gaan wonen of een gezin te stichten, wijzigt de woonbehoefte. Als gemeente Duiven blijven we inzetten op het realiseren van reguliere woningen om ook deze vraag te kunnen opvangen.

In het gehele land is een groot tekort aan woningen. Een krappe arbeidsmarkt, de leveringstermijn van grondstoffen en o.a. de stikstofproblematiek staan snelle realisatie van woningen momenteel in de weg. Ruimtelijke procedures kosten ook veel tijd. Ook in Duiven hebben we hiermee te maken. Door in te zetten op de realisatie van zowel flexwoningen als vaste woningen, verlichten we nu de druk op de woningmarkt en zorgen we hopelijk op de wat langere termijn voor voldoende mogelijkheden om door te stromen naar een reguliere woning.

Het is momenteel niet mogelijk om u aan te melden of in te schrijven voor een flexwoning.

De gemeente wil dit project samen met Vivare en/of een private ontwikkelaar realiseren. Pas wanneer de woningen daadwerkelijk gerealiseerd worden, kunnen woningen worden aangeboden. Vivare zal dit doen op de manier waarop zij ook haar huidige woningen aanbiedt. Bent u nog niet ingeschreven, dan verdient het aanbeveling dit te doen. Dit kan via de website van Entreeexterne-link-icoon.  Daar vindt u ook meer informatie over hoe lang het duurt een woning te vinden, aanbod, meettijd, etc. Wanneer woningen van een private ontwikkelaar zijn, zullen die via die ontwikkelaar worden aangeboden.

Dit moet nog worden bepaald en is mede afhankelijk van de behoefte. Wij denken aan een mix van flexwoningen in de sociale huur en middenhuur, aan 1- en 2 persoonshuishoudens en misschien ook eengezinswoningen. Het worden in ieder geval zelfstandige woningen.

De woningen die vallen in de categorie sociale huur geven dan ook recht op huurtoeslag. Om huurtoeslag te krijgen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.  Alle voorwaarden vindt u op de website van de Belastingdienstexterne-link-icoon.

Gemeente Duiven heeft in 2023 een locatie- en effectonderzoekexterne-link-icoon gedaan. Hieruit kwam locatie Biezenkampen, naast De Eng en Ploen Noord-Oost als ontwikkelbare locatie naar voren. Een verkenning van een project op locatie De Eng, bleek financieel niet haalbaar. Ploen Noord-Oost is geen eigendom van gemeente Duiven. Gemeente Duiven verwacht het snelst een flexwoonproject te realiseren op locatie Biezenkampen. Extra informatie leest u in het Verkennend Natuurwaardenonderzoekexterne-link-icoon, de Quickscan verkeer locaties flexwonenexterne-link-icoon en de Quickscan milieuaspecten flexwonenexterne-link-icoon.