Landschap met water en bomen

Bevrijdingsdag en Vrijheidsmaaltijd

24 april 2023
Nieuws

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we vanaf die tijd in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Ophalen vrijheidsvuur in Wageningen

De lopersgroep FRoS haalt in Wageningen het bevrijdingsvuur op. Via een estafetteloop terug naar Duiven wordt dit vuur naar het herdenkingsmonument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat gebracht en om 8.30 uur aan de burgemeester overgedragen. Daarna wordt het vuur naar het Remigiusplein gebracht.

Meelopen?

Ren met FRoS mee om het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Duiven te brengen. Onderweg wordt bij vijf oorlogsmonumenten een krans gelegd. Je kan in een groep vier keer een blok van 2 óf vier keer een blok van 5 km lopen, maar minder blokken kan ook.

Interesse om mee te lopen? Meld je aan via frosinfo@gmail.com en geef je loopsnelheid per uur aan. Zo word je in de juiste groep ingedeeld. Nog vragen? Gebruik hiervoor hetzelfde mailadres. Het is een prachtige belevenis waarbij meedoen belangrijker is dan de loopsnelheid. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Vrijheidsontbijt

Wanneer het vuur rond 9.00 uur op het Remigiusplein is aangekomen, wordt daar de vrijheidslantaarn aangestoken. De lantaarn gaat mee naar de Ogtent voor een vrijheidsontbijt georganiseerd door de gemeente Duiven samen met een aantal Duivense organisaties. Bij dit ontbijt schuiven aan: de lopers van FRoS, veteranen, vluchtelingen en jongeren van Hope XXL. Daarnaast zijn er nog een aantal plaatsen vrij voor inwoners uit de gemeente.

Bent u veteraan, heeft vrijheid een bijzondere betekenis voor u, of wilt u dit evenement gewoon ervaren, meldt u zich dan via frosinfo@gmail.com  aan voor deze gratis maaltijd onder vermelding van ‘deelname Vrijheidsmaaltijd’.

Er zijn ook plaatsen gereserveerd voor inwoners uit Duiven, Groessen en Loo. Wilt u erbij zijn? Stuur een mail met waarom u graag naar dit ontbijt komt naar frosinfo@gmail.com, onder vermelding van: ‘deelname Vrijheidsmaaltijd’.

  • Locatie: De OGtent, Remigiusplein 9 Duiven.
  • Hoe laat: het ontbijt start om 9.00 uur en wordt geopend door burgemeester Huub Hieltjes en kinderburgemeester Joep.

Stilstaan bij onze vrijheid.

Door samen te ontbijten staan we op deze dag stil bij onze vrijheid. Een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij we met elkaar in gesprek gaan over vrijheid en onvrijheid. Thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar we bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan willen geven.

Regioprogramma

Deze activiteit maakt onderdeel uit van het Regioprogramma Vrijheid Achterhoek, Liemers en Duitse grensstreek en sluit aan bij het projectonderdeel Vrijheidsmaaltijden. In het grensoverschrijdende Regioprogramma staat bevordering van vrijheid en vrede van vandaag en morgen centraal.

Afspraak maken

U bent welkom in het gemeentehuis. Wij helpen u graag goed. Daarom werken wij alleen op afspraak.

Het gemeentehuis is dagelijks geopend en dit zijn de openingstijden:

maandag 8.00 - 12.00 uur
dinsdag 8.00 - 12.00 uur
woensdag 8.00 - 16.00 uur
donderdag 8.00 - 12.00 uur
vrijdag 8.00 - 12.00 uur
 
Hiernaast op de maandagavond, in de even weken, van 18.00 - 20.00 uur.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of opmerking? Vul het contactformulier in.

Bereikbaarheid KlantContactCentrum

maandag t/m donderdag 8.00 - 16.00 uur
vrijdag 8.00 - 12.30 uur
   
Telefoon: (0316) 279 111
WhatsApp: (06) 11 08 17 96

Bereikbaarheid Sociaal Loket

maandag t/m vrijdag 8.30 - 12.30 uur

Bezoekadres

Koning Willem-Alexanderplein 1
6921 ES Duiven

Postadres

Postbus 6
6920 AA Duiven

E-mailadres

gemeente@duiven.nl

Telefoonnummer 

(0316) 279 111

Blijf op de hoogte en volg ons online