Asielopvang

De gemeente Duiven gaat de haalbaarheid van een kleinschaliger asielopvang onderzoeken. Tegelijkertijd wil de gemeente de woningnood onder starters, spoedzoekers en statushouders met flexwoningen versneld terugdringen. Op deze manier werkt de gemeente aan het oplossen van zowel de asielcrisis als de lokale woningnood.

Situatie en aanleiding

Het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft te weinig plaats om net aangekomen asielzoekers op te vangen. Er zijn dringend extra opvangplekken nodig om het overbelaste aanmeldcentrum te ontzien. Hiervoor doet het Kabinet een beroep op gemeenten. De gemeente Duiven wil helpen bij het oplossen van de asielcrisis, maar ook de lokale woningnood aanpakken.

Veelgestelde vragen

Waarom doet de gemeente Duiven onderzoek naar een kleinschaliger asielopvang?

Er is sprake van een noodsituatie. De bestaande locaties kunnen de instroom van asielzoekers niet aan. Dit komt ook doordat er nog veel statushouders in de centra zitten. Asielzoekers slapen nu in tenten en soms zelfs op een stoel. Ze kunnen nergens heen. De gemeente Duiven wil helpen bij het oplossen van deze onmenselijke situatie.

Tegelijkertijd sluiten we ook onze ogen niet voor het tekort aan woningen voor starters, spoedzoekers en statushouders. Om die reden hebben we samen met het COA een effecten- en locatieonderzoek laten doen naar de mogelijkheid van een asielzoekerscentrum gecombineerd met tijdelijke huisvesting voor starters, spoedzoekers en statushouders (AZC+).

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat een AZC+ druk op de woningmarkt, het onderwijs, de (medische) zorg en de ambtelijke organisatie met zich meebrengt. Daarom wordt nu onderzocht of met een kleinschaliger asielopvang kan worden bijgedragen aan de doorstroming in de landelijke asielketen.

Wat hield het effecten- en locatieonderzoek in?

Het onderzoek bestond uit drie onderdelen:

A. Het in beeld brengen van de effecten (waaronder wenselijkheid en haalbaarheid) van een mogelijk asielzoekerscentrum, van circa 200 asielzoekers , in combinatie met circa 100 andersoortige spoedzoekers voor gemeente Duiven.

B. Het in beeld brengen van locaties die hiervoor in aanmerking kunnen komen en het uitvoeren van een voorselectie (van circa 10-15 naar circa 3 locaties).

C. Het nader analyseren van de geschikte locaties en het terugbrengen (van circa 3) naar één voorkeurslocatie.

Onderdeel A en B zijn tegelijkertijd uitgevoerd. En tussen onderdeel B en C zit een go/no go besluit door het college na afstemming met de gemeenteraad.

De onderdelen A en B zijn afgerond en de rapportage ‘Effecten- en locatiestudie mogelijk AZC+ Duiven’ is opgeleverd. Op 15 november 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad, inwoners, kerken, COA en Vivare bijgepraat over de uitkomsten van het onderzoek. Ook is toegelicht welke koers het college wil inzetten om starters, spoedzoekers en statushouders woonruimte te bieden.

Zijn omwonenden geïnformeerd?

De resultaten van het Effecten- en locatieonderzoek zijn breed gecommuniceerd. Grondeigenaren, sportclubs en partijen als het COA en Vivare zijn rechtstreeks geïnformeerd. Ook omwonenden zijn geïnformeerd.

Waarom een koerswijziging?

De gemeente wil perspectief bieden aan verschillende doelgroepen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om lokale woningzoekenden, zoals starters en spoedzoekers. Daarnaast hebben we een verantwoordelijkheid voor statushouders en asielzoekers. Het onderzoek laat zien dat de combinatie van een tijdelijk AZC en flexwoningen op één locatie is lastiger dan we dachten. Vandaar de nieuwe koers.

Wat houdt die koerswijziging in?

Het college heeft na afstemming met de gemeenteraad op 29 november 2022 besloten:

  • onderdeel C van de huidige bestuursopdracht geen vervolg te geven;
  • de huisvesting van asielzoekers en andere doelgroepen te ontkoppelen;
  • de al bestaande asielopvang (van nareizigers in de hotels) tijdelijk te blijven faciliteren;
  • op realisatie van flexwoningen (op gemeentegrond) voor zowel ‘lokale spoedzoekers’, starters als statushouders in te zetten;
  • de haalbaarheid van een kleinschaliger asielopvang te onderzoeken;
  • de gemeenteraad in Q1 2023 nader te informeren over de stappen die het college zet om invulling te geven aan de realisatie van flexwoningen en een kleinschaliger asielopvang.

Flexwoningen

Bij flexwoningen denken we aan woningen die aanpasbaar, verplaatsbaar of demontabel zijn. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen.

Meer informatie over flexwonen in Duiven.

Asielzoekers

Om hoeveel asielzoekers gaat het bij een kleinschaliger opvang?

Dit is nog niet bekend en mede afhankelijk van toekomstige gesprekken met het COA.

Waar worden de asielzoekers opgevangen?

Dit is nog niet bekend en mede afhankelijk van toekomstige gesprekken met het COA. Wel worden momenteel door het COA zowel nareizigers als statushouders hotel Van der Valk en Hotel Gieling opgevangen.

Wat is de planning?

Nog in het eerste kwartaal van 2023 wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de stappen die het college zet om invulling te geven aan de realisatie van flexwoningen en een kleinschaliger asielopvang.

Is de gemeenteraad betrokken?

Het college heeft de gemeenteraad tijdens de thema-avond van 15 november 2022 bijgepraat over de onderzoekresultaten en koerswijziging. U kunt deze avond terugkijken via: https://duiven.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/1813c893-760c-4cf3-bbc0-4cdf70834955externe-link-icoon

Op 12 april is de raad tijdens de thema-avond ‘’Vluchtelingen Oekraïne en asielzoekers’’ geïnformeerd over het plan. U kunt deze avond terug kijken via: https://duiven.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/3fabd064-b9b9-4b1d-b624-ab118f01e2fdexterne-link-icoon

In het coalitieakkoord staat:

 ‘’Oriënterend is met de gemeenteraad gesproken over de mogelijkheid een asielzoekerscentrum te vestigen in onze gemeente. We onderschrijven de noodzaak om mee te werken aan oplossingen voor het nijpende probleem op dit vlak maar ook wat betreft de huisvesting van statushouders. We onderzoeken de mogelijkheden van meerdere locaties en bepalen dan of en voor welke locatie we hieraan willen meewerken. We willen dan graag komen tot een centrum dat ook bijdraagt aan tijdelijke huisvesting van statushouders en spoedzoekers.’’

Zijn binnen Duiven eerder asielzoekers of statushouders opgevangen?

  • Van medio juli 2022 tot en met eind januari 2023 vangt het COA nareizigers op in hotel Van der Valk en Hotel Gieling. In totaal zijn 85 kamers gereserveerd voor mensen die in het kader van gezinshereniging naar Nederland komen en nog een verkorte procedure bij de IND in Zevenaar moeten doorlopen. Het COA heeft deze opvang met ingang van 1 februari 2023 met een half jaar verlengd, met daarbij de optie dit met nog een half jaar te verlengen. Met het COA is afgesproken dat er binnen de hotelopvang ook ruimte is voor statushouders. Deze verblijven er korte tijd voordat ze doorstromen naar een passende woning.
  • Van december 2021 tot en met april 2022 heeft het COA 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers opgevangen in Regina Pacis aan de Rijksweg 56/56a. Dit pand wordt momenteel verbouwd tot appartementencomplex.
  • In 2015 heeft de gemeente crisisopvang verzorgd in de sporthal Triominos. Dat was voor 72 uur en ging om zo’n 45 asielzoekers.
  • Rond het jaar 2000  heeft de gemeente enkele jaren asielopvang geboden op een locatie vlakbij de kruising Rijksweg/ Westsingel. Dat ging om ongeveer 350 asielzoekers, die in tijdelijke huisvesting werden opgevangen.

Hoeveel geld gaat dit de gemeente kosten?

Over de dekking van de kosten die in de periode april-oktober voor de ‘Effecten- en locatiestudie mogelijk AZC+ Duiven’ zijn gemaakt, zijn afspraken met het COA gemaakt. Als we verder gaan met asielopvang en/of het flexwoningen zal in beeld worden gebracht wat dit kost. Als we flexwoningen willen realiseren moeten we mogelijk de gemeenteraad om budget vragen.

Wat is het COA?

Het COA staat voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Deze organisatie zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat een vluchteling asiel aanvraagt in Nederland, tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt. Het COA vangt asielzoekers op in asielzoekerscentra (azc’s) die verspreid over het hele land liggen.

Contact

Via asielopvang@duiven.nl kunt u vragen aan de gemeente stellen. De lijst met Veelgestelde vragen op de website zal ook steeds worden geactualiseerd.