Instructie subsidie aanvragen
De gemeente verstrekt subsidies om organisaties te ondersteunen die bijdragen aan haar doelstellingen. Op deze pagina leest u hoe u een subsidie kunt aanvragen.
Subsidie aanvragen
Een subsidie vraagt u online aan.
Aan de aanvraag voegt u tenminste de volgende documenten toe:
- Een activiteitenbegroting met de verwachte inkomsten en uitgaven.
- Een activiteitenplan.
- Jaarrekening (of format vermogen).
Het kan zijn dat u aanvullend op deze documenten extra informatie moet aanleveren. In dat geval staat dit bij de regeling aangegeven.
Vraagt u voor het eerst subsidie aan? Stuur dan een exemplaar van de oprichtingsakte of statuten mee.
Wanneer subsidie aanvragen?
Wilt u subsidie aanvragen voor volgend jaar? Dien uw aanvraag dan vóór 1 oktober dit jaar in. U ontvangt uiterlijk 31 december bericht over uw subsidieaanvraag.
Het kan voorkomen dat de gemeente een subsidie verstrekt die u het hele jaar door kan aanvragen. In dat geval vraagt u de subsidie minimaal 12 weken voordat u begint met de activiteiten aan.
Beoordeling van uw aanvraag
De gemeente beoordeelt ingekomen subsidieaanvragen volgens de geldende wet- en regelgeving. Zoals de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene subsidieverordening en de door het college vastgestelde subsidieregelingen. Daar staan bijvoorbeeld de voorwaarden en grenzen in waaraan een subsidieaanvraag moet voldoen.
Veelgestelde vragen
Moet ik een subsidie terugbetalen wanneer de activiteiten niet zijn uitgevoerd?
U heeft een actieve meldingsplicht als u de activiteiten waarvoor u subsidie ontvangt niet uitvoert. Wanneer activiteiten niet zijn uitgevoerd, kan de gemeente de subsidie terugvragen.
Wat gebeurt er als het subsidieplafond is bereikt?
Is het subsidiebudget op, dan past de gemeente de regels uit de subsidieregeling toe om het resterende budget te verdelen. Vaak verdeelt zij het beschikbare bedrag gelijk over alle aanvragers.
Bij een subsidieaanvraag moet ik een activiteitenbegroting meesturen. Hoe vul ik dat in?
In een activiteitenbegroting vult u de verwachte uitgaven en inkomsten voor de activiteiten in waarvoor u subsidie aanvraagt. Het aangevraagde subsidiebedrag is onderdeel van de inkomsten. U moet de activiteitenbegroting eerlijk invullen. Als dat niet het geval is, dan kan de gemeente de aanvraag weigeren. Door het invullen van een activiteitenbegroting laat u zien voor welke activiteiten u subsidie aanvraagt en nodig heeft. In de activiteitenbegroting staat verder uitgelegd hoe u de begroting moet invullen.
Ik heb geen andere inkomsten. Kan ik dan subsidie aanvragen?
Cofinanciering houdt in dat de aanvrager naast subsidie ook andere middelen inbrengt om de activiteiten te betalen. Dit is een inspanningsverplichting. Wij kunnen de subsidieaanvraag weigeren als de aanvrager niet kan laten zien dat hij hier moeite voor doet.
Waarom moet ik een jaarrekening meesturen?
We vinden het belangrijk dat subsidiegeld op de juiste plek terecht komt. We kijken daarom naar het eigen vermogen van aanvragers. Heeft u geen jaarrekening en vraagt u subsidie aan voor een bedrag lager dan € 10.000? Vul dan het format vermogen in. De gemeente voert mogelijk een vermogenstoets uit op basis van de jaarrekening of het ingevulde format vermogen.
De activiteiten van mijn organisatie horen bij meer beleidsvelden. Wat betekent dit voor mijn subsidieaanvraag?
Kunt u laten zien dat u op meer beleidsvelden actief bent? Dan kunt u ook voor meer beleidsvelden een subsidieaanvraag doen (bijvoorbeeld sport en jeugd). De subsidieregelingen sluiten elkaar namelijk niet uit.