volunteer-work iconVrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen mensen omdat ze het leuk, nuttig en zinvol vinden, voor henzelf en de ander. Er zijn in Duiven en Westervoort veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. En weet u dat u via de organisatie waarbij u vrijwilligerswerk doet collectief verzekerd bent?

Goed om te weten

Vrijwilligerswerk doen?

Wist u dat er veel mogelijkheden zijn om als vrijwilligers actief te zijn? Denk hierbij aan:

  • Een groot en divers aanbod van vacatures voor structureel vrijwilligerswerk.
  • Mogelijkheden om eenmalig of niet structureel vrijwilligerswerk uit te voeren.
  • De keuze in het ondersteunen van organisaties/verenigingen of het ondersteunen van mensen in uw wijk.
  • Zelf een initiatief starten.

Wat is het aanbod van vrijwilligerswerk in de gemeente Duiven en Westervoort?

De vrijwilligerscentrale helpt u graag bij het zoeken. Voor meer informatie en het aanbod van leuke klussen en vacatures kijkt u op de website van Gelderse handen/Mikado.

Let op! De vacaturebank biedt een standaard overzicht van actuele vacatures. Echter zijn er vaak meer mogelijkheden dan hierop benoemd staan, waardoor er voor iedereen vaak een passende vorm van vrijwilligerswerk gevonden kan worden.

Buurtbemiddeling zoekt vrijwilligers

Bemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers die graag hun steentje bijdragen aan een betere samenleving.  Wil je bemiddelaar worden? Of wil je meer informatie om een goede afweging te kunnen maken of dit vrijwilligerswerk iets voor jou is? We gaan graag met je in gesprek! Contact via 06 27838471 of buurtbemiddeling@rijnstad.nl

Vrijwilligersverzekering

De gemeente Duiven en Westervoort hechten veel waarde aan iedereen die zich belangeloos inzet voor anderen. Wij vinden het vervelend als er dan onverwacht en onbedoeld schade ontstaat bij de uitvoering van deze werkzaamheden.

Daarom hebben wij via Centraal Beheer de VNG-Vrijwilligerspolis met uitgebreide dekking afgesloten. Hierop kan gratis een beroep gedaan worden. Voor de voorwaarden verwijzen we u naar de brochure vrijwilligersverzekering.

Let op! Deze verzekering is een aanvulling op uw eigen verzekering. Uw eigen verzekering gaat altijd voor. Dit noemen we een secundaire dekking. Deze secundaire dekking geldt voor alle verzekeringen, behalve voor de ongevallenverzekering.

Wat te doen bij schade?

Heeft u schade geleden die u niet (volledig) via een andere verzekering vergoed krijgt? Vult u dan het digitaal schade aangifteformulier VNG volledig in. 

De gemeente meldt de schade bij de verzekeraar. U ontvangt vervolgens van de verzekeraar bericht over de afwikkeling van de schade.

Het dekkingsoverzicht kunt u nalezen op de website van Centraal beheer.

Verklaring omtrent gedrag

Gratis VOG voor vrijwilligers in de gemeente Duiven

In het vrijwilligersbeleid van de gemeente Duiven is een regeling opgenomen voor het vergoeden van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers. Hierdoor moet worden voorkomen dat de prijs van een VOG een drempel is om vrijwilligerswerk te doen.

Voor bepaalde activiteiten en werkzaamheden is het verplicht een VOG te overleggen, ook voor mensen die deze activiteiten en werkzaamheden vrijwillig doen. Vanuit het Rijk bestaat er al een gratis VOG regeling. Verenigingen kunnen zich hiervoor aanmelden en wanneer zij voldoen aan de gestelde voorwaarden kunnen zij voor hun vrijwilligers een gratis VOG aanvragen. De gemeente Duiven daagt het verenigingsleven uit om hier zoveel mogelijk van gebruik te maken. De Vrijwilligerscentrale van Mikado kan verenigingen in dit proces ondersteunen, daarnaast bieden verschillende overkoepelende organisaties diverse handleidingen aan.
Meer informatie over de regeling is te vinden op: www.gratisvog.nl.

Voorwaarden VOG regeling

De gratis VOG regeling binnen de gemeente Duiven is specifiek bedoeld voor verenigingen en vrijwilligers die niet voor de landelijke regeling in aanmerking komen. Vrijwilligers die actief zijn bij commerciële organisaties of voor commerciële activiteiten zijn uitgesloten voor de regeling. Voorwaarden voor de gratis VOG in de gemeente Duiven zijn:

  • Actief en woonachtig in de gemeente Duiven.
  • Vrijwilligerswerk voor/bij een initiatief in de gemeente Duiven.
  • Aantonen meerwaarde of vereiste van de VOG.
  • Verenigingen moeten aantoonbaar vrijwilligers- of veiligheidsbeleid hebben.
  • Vrijwilligers kunnen per activiteit één keer gebruik maken van de gratis VOG.

Met het aanvullen van de rijksregeling wil de gemeente Duiven het belang van een veilig klimaat rondom vrijwilligerswerk uitdragen. Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de samenleving. De prijs van een VOG mag daarom niet de drempel zijn tot het doen van vrijwilligerswerk.

Voor meer informatie over de Rijksregeling of de gemeentelijke regeling kunt u contact opnemen ons KlantContactCentrum: (0316) 279 111. Voor ondersteuning op het gebied van veiligheidsbeleid of over de VOG kunt u contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale via telefoonnummer (0316) 250 700 of via e-mail vrijwilligerscentrale@mikado-welzijn.nl

Afspraak maken

U bent welkom in het gemeentehuis. Wij helpen u graag goed. Daarom werken wij alleen op afspraak.

Het gemeentehuis is dagelijks geopend en dit zijn de openingstijden:

maandag 8.00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.00 uur
dinsdag 8.00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.00 uur
woensdag 8.00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.00 uur
donderdag 8.00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.00 uur
vrijdag 8.00 tot 12.00 uur
 
Hiernaast op de maandagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of opmerking? Vul het contactformulier in.

Bereikbaarheid KlantContactCentrum

maandag t/m donderdag 8.00 tot 16.00 uur
vrijdag 8.00 tot 12.30 uur
   
Telefoon: (0316) 279 111
WhatsApp: (06) 11 08 17 96

Bereikbaarheid Sociaal Loket

maandag t/m vrijdag 8.30 tot 12.30 uur

Bezoekadres

Koning Willem-Alexanderplein 1
6921 ES Duiven

Postadres

Postbus 6
6920 AA Duiven

E-mailadres

gemeente@duiven.nl

Telefoonnummer 

(0316) 279 111

Blijf op de hoogte en volg ons online