Important message

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden voorlopig aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur. En op maandagavond in de even weken van 18.00 – 20.00 uur.
Voor telefonie en sociale media zijn we geopend van ma - do van 8.00 – 16.00 uur en vrij van 8.00 – 12.30 uur.

Politiek actief

26 maart 2021

Wil jij actief worden in de politiek? Dan is dit echt wat voor jou!

Vraag je jezelf wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denk je wel eens dat je het beter zou kunnen? Of wil je iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet je niet hoe? Volg dan de cursus Politiek Actief in de gemeente Duiven en ontdek het zelf! Wie weet ben je hierna wel zó geïnspireerd geraakt dat je zelf actief wil worden in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als raadslid, fractie-assistent of fractievolger. Aanmelden kan tot vrijdag 14 mei 2021.

Wat houdt het in?

De gemeente Duiven organiseert in mei en juni 2021 de cursus Politiek Actief voor inwoners van de gemeente. De cursus is een initiatief van de gemeenteraad in samenwerking met de organisatie ProDemos. Deze cursus is gratis te volgen.

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Op deze vragen – en meer! – krijg je als deelnemer tijdens de cursus het antwoord. Ook is er een training debatteren en zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders uit onze eigen gemeente. Zo krijg je als deelnemer ervaring uit de praktijk mee en train je nuttige vaardigheden. Tot slot ben je als deelnemer ook aanwezig bij een vergadering van de gemeenteraad om de politiek in de praktijk te zien werken.
De gemeente vindt het belangrijk dat de groep deelnemers aan deze cursus divers is. Op die manier komen verschillende invalshoeken aan bod. De gemeente benadrukt daarom dat iedereen welkom is in de cursus. De cursus en het lesmateriaal zijn zeker ook toegankelijk voor mensen met een functiebeperking.

Programma

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking (20 mei):

  • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
  • Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 2 de gemeente (27 mei):

  • Hoe werkt de gemeente?
  • De besluitvorming binnen de gemeente
  • Beïnvloeden van de besluitvorming

Bijeenkomst 3 de gemeenteraad (3 juni):

  • Taken en rollen van de gemeenteraad
  • De instrumenten van een raadslid
  • Speeddaten met gemeenteraadsleden

Bijeenkomst 4 (10 juni):

  • Training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5 (18 juni):

  • Basiskennis gemeentefinanciën

Digitale Raadsvergadering bijwonen (22 juni) via Microsoft Teams.

Meedoen?

Geef je snel op voor deze digitale leuke en leerzame cursus! Meedoen is gratis. Wel wordt er van je verwacht dat je het hele programma volgt. Aanmelden kan tot 14 mei 2021 via: griffie@duiven.nl.

Er zijn in totaal 30 plekken beschikbaar voor de cursus.

Heb je nog vragen over deze cursus of over de politiek in de gemeente Duiven in het algemeen? Neem dan contact op met de Griffie in Duiven via: griffie@duiven.nl.