Oproep aanmelden locaties voor vluchtelingen

Als gemeente zijn wij verplicht asielzoekers, statushouders en mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne op te vangen. Dit noemen wij een taakstelling. Tegelijk willen wij als gemeenten voldoende woningen bouwen voor inwoners. Omdat wij willen doorpakken doen wij deze oproep.

Op zoek naar opvanglocaties

De gemeenten Duiven en Westervoort werken samen om (voormalige) vluchtelingen een (tijdelijk) thuis te geven. Hiervoor kijken wij naar lange en korte termijn oplossingen. Daarbij zijn wij ook op zoek naar geschikte locaties. Misschien zien wij plekken of gebouwen over het hoofd. Het kan gaan om grond die te huur of te koop is. Of om (leegstaande) gebouwen. 

Bent u inwoner en/of ondernemer in de gemeente Duiven? Heeft u of weet u een locatie die mogelijk geschikt is voor de opvang van vluchtelingen? Laat het ons dan weten via het online aanmeldformulierexterne-link-icoon. Uw hulp stellen wij erg op prijs.

Uitleg gebruikte termen

Wat is het verschil tussen asielzoekers, statushouders en mensen die uit Oekraine gevlucht zijn?

  • Een asielzoeker is iemand die een verblijfsvergunning (asiel) heeft aangevraagd. Dit betekent dat iemand vraagt om bescherming als vluchteling. Dit duurt vaak lang. In de tussentijd hebben asielzoekers het recht om in ons land te blijven. 
  • Asielzoekers worden statushouders (of vergunninghouders) op het moment dat zij een verblijfsvergunning krijgen. Dit betekent dat zij (voorlopig) in ons land mogen blijven.
  • Mensen die door de oorlog uit Oekraïne zijn gevlucht hebben vanwege Europese afspraken in elk geval tot 4 maart 2026 recht op bescherming. 

Gevolgen nieuwe wet

De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB sloten op 16 mei 2024 het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’. Nadien heeft het kabinet dit akkoord uitgewerkt in het regeerprogramma d.d. 13 september 2024. Eén van de belangrijkste punten in dit akkoord is ‘grip op asiel en migratie’. Op 25 oktober 2024 heeft het kabinet ervoor gekozen om dit te doen door middel van een asielnoodmaatregelenwet en een aantal belangrijke aanvullende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er minder vluchtelingen naar ons land komen. Het kabinet gaat de verdere besluitvorming voor al die maatregelen voorbereiden. Zo ver is het nog niet. Tot die tijd gaan wij verder met wat wij al doen. Samen met andere gemeenten, provincie en COA overleggen wij in de regio Arnhem over vluchtelingenopvang.

Wat doen wij met uw aanbod?

Dit kan voor een korte of lange tijd zijn. Wij zoeken ruimte voor statushouders, asielzoekers en mensen uit Oekraïne. Gebruik dit formulier om uw suggesties aan ons door te geven.

U kunt uw aanbod doorgeven tot en met 1 december 2024. Daarna beoordelen wij al het aanbod. Ook zetten wij voor- en nadelen op een rij. De burgemeesters en wethouders van de gemeente Duiven en Westervoort kiezen plekken voor huisvesting en opvang zorgvuldig uit. U krijgt informatie als wij weten wat de voorkeurslocaties zijn.

Wat is er nodig per doelgroep?

  • Voor statushouders zoeken wij een woonplek voor lange tijd. In Duiven moeten wij ieder jaar ongeveer 40 statushouders plaatsen. In Westervoort 25. Vaak kunnen statushouders in een sociale huurwoning wonen. Misschien zijn er ook mogelijkheden bij particuliere verhuurders. Ziet u hier mogelijkheden, dan lezen wij dat graag via het formulier.
  • Voor mensen uit Oekraïne zoeken wij opvanglocaties die ook na 4 maart 2026 beschikbaar zijn. In de gemeente Duiven moeten wij voor 182 mensen opvang regelen, en in Westervoort voor 125. Op dit moment vangen wij genoeg mensen op. Maar veel van de locaties zijn tijdelijk. Op deze plekken moeten uiteindelijk woningen komen. Kunt u ons helpen aan nieuwe locaties?
  • Voor asielzoekers zoeken wij naar opvanglocaties voor 5 tot 10 jaar en langer dan 10 jaar. De gemeente Duiven moet voor 144 opvangplekken zorgen en de gemeente Westervoort voor 80. De gemeente Duiven vangt nareizigers (gezinsleden van mensen met een verblijfsvergunning) op in hotels. Dit is nu tijdelijk. In Westervoort vangen wij geen asielzoekers op.

Bepalen van geschikte locaties

Bij het bepalen van geschikte locaties kijken wij naar:

  • Wie is de eigenaar?
  • Is het gebouw of de plek beschikbaar?
  • Heeft het opvangen van mensen op deze plek invloed op geplande ontwikkelingen (bijvoorbeeld woningbouw)?
  • Wat verwachten mensen in de buurt en wat is goed voor de wijk(en)?
  • Hoeveel tijd kost het om op deze plek een opvang- of woonplek te maken?