Exploitatievergunning aanvragen
Wilt u een horecaonderneming starten of overnemen? Of verandert de ondernemingsvorm? Misschien wilt u een terras bij uw horecazaak? Dan heeft u een exploitatievergunning nodig. Het is niet toegestaan om zonder deze vergunning een horecazaak te runnen.
Goed om te weten
Bij verschillende situaties moet u een exploitatievergunning aanvragen. Dit geldt als u:
- Een café, restaurant, snackbar, afhaalbedrijf, hotel of ijssalon wilt starten of overnemen.
- De ondernemingsvorm verandert.
- Er een andere eigenaar komt of de ondernemers of bestuurders wijzigen.
- Een bestaande horecazaak van binnen verbouwt.
- Een terras wilt starten bij een bestaande horecazaak.
Wat u moet weten over de exploitatievergunning
De exploitatievergunning is persoonsgebonden en locatie gebonden. U kunt deze niet overdragen aan iemand anders. Er moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn in de horecazaak als deze open is voor publiek. De leidinggevenden staan op het aanhangsel vermeld.
Voorwaarden voor leidinggevenden
Een leidinggevende moet:
- Minimaal 21 jaar oud zijn.
- Van goed levensgedrag zijn.
- Niet onder financieel toezicht (curatele) staan.
Alcoholhoudende dranken verstrekken
Wilt u alcoholhoudende dranken verstrekken? Dan heeft u naast een exploitatievergunning ook een Alcoholwetvergunning nodig.
Wijzigingen in uw bestaande exploitatievergunning
Wilt u het bestaande terras bij uw horecazaak veranderen? Dan hoeft u geen nieuwe exploitatievergunning aan te vragen, maar wel een wijziging van de bestaande vergunning.
Leidinggevenden op het aanhangsel wijzigen
Wilt u de leidinggevenden op het aanhangsel wijzigen? Dan moet u dit melden, maar een nieuwe exploitatievergunning aanvragen is niet nodig.
Paracommerciële instellingen
Ook sportkantines en buurt- en dorpshuizen (paracommerciële instellingen) hebben een exploitatievergunning paracommercie nodig.
Behandeltermijn
Wij nemen meestal binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag. Dit telt vanaf de dag dat wij uw aanvraag ontvangen. Heeft u extra tijd nodig om uw aanvraag compleet te maken? Dan tellen we die tijd bij de 8 weken op. Soms hebben wij meer tijd nodig. Dan mogen wij de termijn verlengen met 6 weken.
Bibob-onderzoek bij aanvraag exploitatievergunning
Vraagt u een exploitatievergunning aan? Dan voeren wij een Bibob-onderzoek uit. Hiermee controleren wij de integriteit van uw onderneming en de betrokken personen.
Meer informatie over het Bibob-onderzoek
Op de pagina Bibob-onderzoek leest u meer over dit onderzoek en welke informatie u moet aanleveren.
Meesturen
Om uw aanvraag voor een exploitatievergunning in behandeling te nemen, moet u een aantal stukken meesturen. Het niet meesturen van de stukken betekent dat de behandeling van uw aanvraag vertraging oploopt.
Documenten om mee te sturen:
- Recente plattegrond van de inrichting en terras (schaal 1:100) met vermelding van de functie van elke ruimte, de afmetingen en oppervlakten in m².
- Situatietekening van het terras op schaal, met daarop de parasols en terrasschermen.
- Kleurenfoto’s van het gewenste terrasmeubilair.
- Kopie van de huur-, koop-, of pachtovereenkomst van het pand.
- Als de vergunning door een rechtspersoon wordt aangevraagd: een kopie van de akte van de rechtspersoon.
- Kopie van het uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan 3 maanden).
- Een volledig ingevulde en ondertekende verklaring leidinggevende horecabedrijf, voor elke leidinggevende. De verklaring vindt u onder dit tekstblok.
- Een kopie van de voor- en achterkant van een geldig paspoort of identiteitskaart van elke leidinggevende.
- Een kopie van de arbeidsovereenkomst, ondertekend door werkgever en werknemer.
- Als dit van toepassing is: een verklaring dat iemand geen bemoeienis heeft met de bedrijfsvoering of exploitatie van het horecabedrijf.
Kosten
U betaalt voor het in behandeling nemen van uw vergunningaanvraag. Dit betaalt u ook als u de vergunning uiteindelijk niet krijgt. De kosten zijn € 292,00.