Welstandscommissie
Goed om te weten
Deskundigen
De welstandscommissie het Gelders Genootschap bestaat uit deskundigen op het gebied van bouwen. Dit zijn (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en monumentendeskundigen. Meer informatie vindt u op de website van het Gelders Genootschap.
Werkwijze
Afhankelijk van het bouwplan wordt bepaald in welke commissie het bouwplan wordt behandeld.
Welstandseisen
De welstandscommissie toetst uw plan aan de welstandseisen. Dat wil zeggen: de commissie bekijkt hoe uw bouwplan eruit komt te zien en welke materialen worden gebruikt. Ook kijkt de commissie of uw bouwplan past in de omgeving. Over het algemeen zal de gemeentearchitect uw bouwplan toetsen en daarover advies uitbrengen.
Onafhankelijk
De welstandscommissie is onafhankelijk. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt het advies van de welstandscommissie mee als het een besluit neemt over uw aanvraag voor een omgevingsvergunning.
Conceptaanvraag omgevingsvergunning indienen
Wilt u op voorhand weten of uw bouwplan haalbaar is? Dan is het verstandig om vóór uw officiële aanvraag een conceptaanvraag in te dienen. Uw bouwplan wordt dan ook voorgelegd aan de welstandscommissie. Dan weet u van tevoren of uw plan aan de welstandseisen voldoet en wat u eventueel nog moet aanpassen. U voorkomt daarmee hoge architectkosten voor het ontwerp van een bouwwerk dat niet door de welstandscommissie wordt geaccepteerd.
Regels welstandsnota
De welstandsnota bestaat uit de regels, de welstandsgebiedenkaart en de welstandsgebiedenniveaukaart.
Deze documenten kunt u opvragen via omgevingsvergunning@1stroom.nl.
Bespreking bijwonen
Afspraak maken
Wilt u aanwezig zijn bij de bespreking van uw bouwplan bij de welstandscommissie? Laat dit dan weten via ons KlantContactCentrum: (0316) 27 91 11 of stuur een e-mail naar omgevingsvergunning@1stroom.nl.
Kosten
Het Gelders Genootschap toetst bouwplannen aan welstandscriteria. De kosten daarvoor worden verrekend in de kosten voor de omgevingsvergunning.