Trouwen en geregistreerd partnerschap

De dag waarop u elkaar het jawoord geeft, is de mooiste dag van uw leven. Of u nu trouwt of uw partnerschap laat registreren. In Duiven kunt u de dag vieren op diverse locaties in de gemeente en op elke dag van de week. En met de trouwambtenaar die u wilt.

Maak hiervoor een afspraak, telefoon (0316) 279 111

Goed om te weten

Eerst melding maken

Voordat u trouwt of uw partnerschap laat registreren, moet u daarvan melding maken. Hiervoor kunt u een afspraak maken. Neemt u daarvoor contact met ons op: (0316) 279 111

Trouwlocaties in Duiven

Natuurlijk kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in het gemeentehuis van Duiven. Maar u mag ook een andere locatie in de gemeente kiezen. De volgende locaties zijn officieel aangewezen:

Daarnaast is het ook mogelijk dat voor uw huwelijk of partnerschap een bijzondere locatie in de gemeente Duiven speciaal wordt aangewezen. Er zijn diverse mogelijkheden, als uw trouwlocatie maar veilig is voor u en uw gasten.

Wilt u buiten het gemeentehuis trouwen of uw partnerschap laten registreren? Regel uw trouwlocatie dan voordat u de melding maakt. Neem in dit geval ruim op tijd contact op met de gemeente.

Dag afspreken

U kunt op elke dag van de week trouwen of uw partnerschap laten registreren, tussen 9.00 en 22.00 uur. ’s Avonds en in het weekend betaalt u wel meer. De definitieve datum en tijd van uw huwelijk of partnerschapsregistratie spreekt u af met de ambtenaar burgerlijke stand.

U kunt trouwen of uw partnerschap laten registreren in de periode vanaf 14 dagen tot 1 jaar na de melding.

Getuigen kiezen

  • Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn, maximaal 4.
  • Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.
  • Heeft u uw getuigen gekozen? Kom dan met kopieën van hun identiteitsbewijzen naar het gemeentehuis. Als het kan, bij de melding.
  • De gemeente Duiven kan eventueel ook zelf voor 2 getuigen zorgen.

Trouwambtenaar kiezen

Wie gaat uw huwelijk of partnerschap sluiten? U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen. U kunt een keuze maken uit de trouwambtenaren van de gemeente Duiven. Maar u kunt ook zelf iemand vragen, bijvoorbeeld uw vader of moeder, een goede vriend of collega. Deze persoon wordt dan voor één dag benoemd en/of beëdigd. Daar betaalt u wel extra kosten voor. Neem in dit geval ruim op tijd contact op met de gemeente.

Officieel vastleggen

Hoe laat u uw relatie officieel vastleggen? Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap.

Situatie vanaf 1 januari 2018

Als u na  januari 2018 trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat, geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk of het partnerschap van u samen is. Bezittingen of schulden van voor het huwelijk vallen niet in de gezamenlijke boedel.

Wilt u tijdens uw huwelijk of partnerschap uw bezittingen of schulden apart houden dan moet hiervoor naar de notaris. Deze situatie verandert niet door de nieuwe wet.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website notaris.nl

Kosten

Trouwen in Duiven

2019

Maandag tot en met vrijdag 10.00 tot 17.00 uur

€ 309,00
Maandag tot en met vrijdag 17.00 tot 22.00 uur € 375,00
Zaterdag € 551,00
Zondag € 642,00
Maandag 9.00 of 9.30 uur gratis*
Extra uitgaven  
Afschrift akte van huwelijksaangifte of partnerschapsaangifte € 13,40
Trouwboekje of partnerschapsboekje € 13,40
Getuige huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie € 31,50
Huwelijk op locatie € 97,65
Verzoek benoeming buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand € 97,65

* Het gratis huwelijk of partnerschap wordt gesloten in een kleine vergaderkamer in het gemeentehuis. De eenvoudige ceremonie vindt plaats met beide partners, maximaal 4 getuigen, een klein gezelschap gasten en zonder toespraak. Voorwaarde voor een gratis huwelijk of partnerschap is dat een van beide partners staat ingeschreven in Duiven.