Maak het inbrekers niet te makkelijk tijdens de vakantie

Publicatiedatum: 
12 juli 2018
De zomerperiode is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie zijn of een dagje uit. Maar ook de tijd waarin inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn of omdat ze een raam open zien staan. Wij willen het inbrekers natuurlijk niet makkelijk maken.

Daarom geven wij hieronder een aantal tips:

Op vakantie? Licht de buren in

Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Maak met uw buren de afspraak dat zij de post weghalen, de plantjes water geven of de auto af en toe eens op de oprit zetten.
Als u de buren niet wilt belasten, kunt u bijvoorbeeld het krantenabonnement tijdelijk stopzetten, aan PostNL vragen de post te bewaren en een ‘nee-nee’-sticker op de brievenbus plakken.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd voor uzelf als u niet op vakantie gaat en de buren wel.

Andere tips

  • Geef uw woning een bewoonde indruk als u weg bent: zet de verlichting op een tijdschakelaar, laat wat goedkoop speelgoed in de tuin achter, laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht.
  • Laat kostbaarheden nooit in het zicht liggen. Niet thuis en niet in de auto op vakantie. U kunt overwegen om sieraden, geld en belangrijke papieren in een bankkluis te laten bewaren.
  • Als het huisadres op het kofferlabel staat, kan een oplettende inbreker op een treinstation of op Schiphol de adressen verzamelen van mensen die weg zijn. Zet dus bij vertrek niet uw huisadres op het label, maar bijvoorbeeld alleen uw 06-nummer, e-mailadres en de naam van het hotel en de vakantiebestemming.

Naast deze tips, blijft het natuurlijk het belangrijkste om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het ® teken.

Meer informatie

Voor informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen en meer preventietips om veilig te wonen zie www.politiekeurmerk.nl of www.politie.nl.