Insluiping voorkom je in een handomdraai

1 juli 2016
Even de hond uitlaten, een boodschap doen of je kinderen van school halen. De achterdeur kan wel open blijven, want wat kan er gebeuren in die paar minuten? Bedenk dan dat een insluiping – waarbij bijvoorbeeld een tablet uit je huis wordt weggegrist – in 30 seconden is gebeurd.

Iedere dag wordt er in Nederland ruim 200 keer ingebroken in een woning. Uit cijfers van Schadespecialist CED blijkt dat het schadebedrag per inbraak wel toeneemt. Insluipers zijn dol op alle dure draagbare digitale apparaten die in huis aanwezig zijn. Ook zijn portemonnees, sieraden en (auto)sleutels nog steeds populair.

Risico

Bij een insluiping komt iemand je woning binnen zonder braakschade te maken. Bijvoorbeeld via een open raam. De lente en zomer zijn favoriete jaargetijden voor insluipers. We zetten alles open en zitten meer in de tuin. Dit vergroot het risico op insluiping. Het wordt insluipers soms ook wel heel gemakkelijk gemaakt door een achterdeur die niet is afgesloten of ramen die wagenwijd openstaan. Ook de ramen op de eerste verdieping open zetten is niet veilig.  

Schade

Uit onderzoek van de politie blijkt dat insluipingen hoofdzakelijk overdag plaatsvinden. Insluipers hebben maar een kleine aanleiding nodig om even een huis binnen te gaan. De nasleep kost de gedupeerde veel tijd. Pasjes moeten geblokkeerd worden en de verzekering moet op de hoogte worden gesteld. Niet alle verzekeringen dekken de schade als er geen sprake is van braak. Bij een insluiping in een schuur, wordt de schade meestal helemaal niet gedekt.

Op slot draaien

Diefstal 100% voorkomen is onmogelijk. Maar u kunt zelf wel heel veel doen om insluiping te voorkomen:

  • Zorg dat waardevolle spullen uit het zicht liggen. Anders vormt uw woonkamer een etalage voor insluipers.
  • Als u weet dat u vaak vergeet om de ramen te sluiten, kan het plaatsen van barrièrestangen uitkomst bieden.
  • Buren kunnen elkaar attenderen als iemand in de straat zijn raam of deur open heeft laten staan. Want vooral het goed sluiten van ramen en deuren verlaagt de kans op ongewenst bezoek enorm.

Meer informatie

Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen staan preventieve maatregelen die u tegen insluiping en woninginbraak kunt nemen: www.politiekeurmerk.nl. Naast deze maatregelen is het van belang dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. PKVW-bedrijven, die door het hele land zijn gevestigd, kunnen hierbij adviseren.