In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden in elk geval tot 1 september 2020 aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur.
Voor telefonie en sociale media zijn we van ma - do geopend van 8.00 – 16.00 uur en vrij van 8.00 – 12.30 uur.

Informatie voor ondernemers

Landelijke regelingen

Het kabinet heeft vanwege de coronacrisis een pakket aan maatregelen gepresenteerd voor ondernemers. Doel van deze maatregelen is om de banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u lezen welke maatregelen zijn getroffen.

Onderstaand vindt u informatie over de maatregelen die inmiddels zijn uitgewerkt.

Veelgestelde vragen voor ondernemers zijn te vinden op de website van de rijksoverheid.

Financiële ondersteuning gemeente

Is uw inkomen uit een eigen bedrijf te laag om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien? Dan heeft u misschien recht op een Bbz-uitkering (Bijstand voor zelfstandigen). Hiervoor kunt u terecht bij RSD de Liemers.

Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (waaronder ZZP’ers)

Vanuit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig  ondernemers (Tozo) kunnen zelfstandigen een beroep doen op twee voorzieningen: inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) krijgt een vervolg. De regeling krijgt een verlenging van 4 maanden (Tozo 2) en loopt van 1 juni tot en met 30 september 2020. Als u in aanmerking kwam voor Tozo 1 dan dient u verlenging aan te vragen voor Tozo 2, dit gaat niet automatisch. Ook zijn de voorwaarden voor Tozo 2 anders dan bij Tozo 1.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Voor het aanvragen van de ondersteuning kunt u terecht bij RSD de Liemers.

Let op! Momenteel wordt er tegen betaling ondersteuning aangeboden bij het invullen van de Tozo-formulieren door bemiddelingsbureaus en tussenpersonen. Doe dit niet. Neem contact op met RSD de Liemers als u er niet uit komt.

Regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren

Vanaf maandag 30 maart kunnen extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

Bedrijven die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in de coronacrisis ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 om met name hun vaste lasten te kunnen betalen. De regeling geldt onder meer voor eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, haar- en schoonheidsverzorging (onder andere kappers, pedicures, visagisten), rijschoolhouders, fitnesscentra en winkeliers.

Aanvragen kunnen worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona in de periode van vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020.

Meer informatie leest u in de nieuwsberichten van de Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/27/ondernemers-getroffen-sectoren-coronavirus-kunnen-tegemoetkoming-aanvragen
en
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/28/uitbreiding-togs-regeling-ook-ondernemers-in-de-non-food-kunnen-aanvragen

NOW-regeling

Het kabinet neemt tijdens de coronacrisis verschillende maatregelen om banen en inkomens van mensen beschermen. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn inmiddels vastgesteld. Het UWV voert deze regeling uit.
Kijk voor meer informatie en het aanvragen van de tegemoetkoming op de website van het UWV.
 

Infographic Noodpakket voor banen en economie (6 april 2020)

Gemeentelijke belasting

Noodlijdende bedrijven, verenigingen en instellingen die kunnen uitleggen dat zij door de uitbraak van corona  in betalingsproblemen zijn gekomen, kunnen digitaal uitstel aanvragen van betaling van de gemeentelijke belasting. In overleg wordt dan de betaaltermijn(en) vastgesteld.​

Liemers ondernemersportaal

Het Liemers ondernemersportaal is een platform waar alle Liemerse ondernemers hun vragen kunnen stellen en innovatieve ideeën kwijt kunnen.

Het regieteam van het Liemers Ondernemersportaal wordt gevormd door een team collega’s van alle Liemerse gemeenten (Duiven, Westervoort en Zevenaar), RSD de Liemers, Werkgeversservicepunt Midden Gelderland en een aantal ondernemers. Zij staan ondernemers te woord, denken mee waar mogelijk, verbinden en wijzen ondernemers de weg.

Het Liemers Ondernemersportaal:

  • Voor dagelijkse ondersteuning rondom werk en inkomen;
  • Binnen 24 uur na het melden van uw vragen via de website, krijgt u contact met de juiste Liemerse regisseur;
  • Voor contact met een medewerker van de deelnemende overheden of een mede-ondernemer;
  • Met een netwerk van regisseurs zodat u met de juiste persoon in contact wordt gebracht;
  • Voor vragen over het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
  • Ook staan wij open voor innovatieve ideeën die u met ons wilt delen.
  • Of gewoon voor een luisterend oor!

Hoe werkt het?

Stel uw vraag via het online formulier op www.rsddeliemers.nl/liemers-ondernemersportaal.
Binnen 24 uur of op de eerstvolgende werkdag, krijgt u persoonlijk contact met de juiste regisseur van het Liemers Ondernemersportaal die u helpt de vraag te beantwoorden.

Alle gestelde vragen worden geregisseerd. Mocht regelgeving veranderen en/of we vinden op een later moment een passend initiatief voor een gestelde vraag, dan nemen we opnieuw contact op met de ondernemer.

Wat kost het?

Het Ondernemersportaal wordt gefinancierd door de drie gemeenten. Hierdoor is gebruik maken van het portaal voor ondernemers gratis.