In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden voorlopig aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
 
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur. 
Voor telefonie en sociale media gelden de normale openingstijden..

Informatie voor ondernemers

Het kabinet heeft vanwege de coronacrisis een pakket aan maatregelen gepresenteerd voor ondernemers. Doel van deze maatregelen is om de banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u lezen welke maatregelen zijn getroffen.

Onderstaand vindt u informatie over de maatregelen die inmiddels zijn uitgewerkt.

Veelgestelde vragen voor ondernemers zijn te vinden op de website van de rijksoverheid.

Financiële ondersteuning gemeente

Is uw inkomen uit een eigen bedrijf te laag om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien? Dan heeft u misschien recht op een Bbz-uitkering (Bijstand voor zelfstandigen). Hiervoor kunt u terecht bij RSD de Liemers.

Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (waaronder ZZP’ers)

Vanuit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig  ondernemers (Tozo) kunnen zelfstandigen een beroep doen op twee voorzieningen: inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van maximaal drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Daarbij wordt het inkomen aangevuld tot het sociaal minimum. Deze ondersteuning hoeft niet worden terugbetaald. Er is geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

Kijk voor alle voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Voor het aanvragen van de ondersteuning kunt u terecht bij RSD de Liemers.

Regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren

Vanaf maandag 30 maart kunnen extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

Bedrijven die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in de coronacrisis ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 om met name hun vaste lasten te kunnen betalen. De regeling geldt onder meer voor eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, haar- en schoonheidsverzorging (onder andere kappers, pedicures, visagisten), rijschoolhouders, fitnesscentra en winkeliers.

Aanvragen kunnen worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona in de periode van vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020.

Meer informatie leest u in de nieuwsberichten van de Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/27/ondernemers-getroffen-sectoren-coronavirus-kunnen-tegemoetkoming-aanvragen
en
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/28/uitbreiding-togs-regeling-ook-ondernemers-in-de-non-food-kunnen-aanvragen

Uitstel van gemeentelijke belasting

Noodlijdende bedrijven die kunnen uitleggen dat zij door de uitbraak van Corona  in betalingsproblemen zijn gekomen, kunnen via belastingen@1stroom.nl  betaaltermijn(en) aanvragen. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, informeren wij u hierover.

NOW-regeling

Het kabinet neemt tijdens de coronacrisis verschillende maatregelen om banen en inkomens van mensen beschermen. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn inmiddels vastgesteld. Het UWV voert deze regeling uit.
Het UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
 

Infographic noodpakket banen en economie