Important message

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden voorlopig aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur. En op maandagavond in de even weken van 18.00 – 20.00 uur.
Voor telefonie en sociale media zijn we geopend van ma - do van 8.00 – 16.00 uur en vrij van 8.00 – 12.30 uur.

Hondenbelasting

Goed om te weten

  • Meld een hond na aanschaf meteen aan. De hondenbelasting gaat in op de 1e van de volgende maand.
  • Heeft u geen hond meer? Meld uw hond dan zo snel mogelijk af. U betaalt dan tot en met de maand waarin u de hond afmeldt.

Als u gaat verhuizen

  • U blijft in Duiven wonen: de hondenbelasting blijft voor u gelijk. Behalve als u bij iemand gaat inwonen die al hondenbelasting betaalt.
  • U verhuist naar een andere gemeente: u betaalt hondenbelasting aan de gemeente Duiven tot en met de maand waarin u verhuist.

Vrijstelling

U hoeft geen hondenbelasting te betalen voor:

  • Blindengeleidehonden met certificaat.
  • Hulphonden met certificaat.
  • Puppy's tot 3 maanden oud die bij de moederhond zijn.

Meenemen

Als u uw hond niet online wilt aan- of afmelden, dan kunt u ook zonder afspraak terecht in het gemeentehuis. Neemt u dan mee:

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Kosten

Overzicht tarieven hondenbelasting
Tariefsoort 2021
eerste hond € 65,48
tweede hond € 120,78 extra
derde hond € 176,07 extra
vierde hond € 176,07 extra
vijfde hond € 176,07 extra
Kennelvergunning € 186,25

Spelregels U en uw hond

Over loslopen en poep opruimen

Wat mag wel

Buiten de bebouwde kom mag u uw hond los laten lopen en hoeft u de poep niet op te ruimen. Zorg er wel voor dat uw hond geen gevaar is voor het verkeer en voorkom dat uw hond in particuliere weilanden poept. Dit brengt namelijk risico’s met zich mee voor de gezondheid van de dieren die gras eten.

Op losloopterreinen binnen de bebouwde kom - dit zijn de terreinen gemarkeerd met een groen bordje met daarop een witte hond – mag uw hond loslopen en hoeft u de poep niet op te ruimen. Op onderstaande kaart kunt u zien waar de losloopterreinen in Duiven liggen.

Wat mag niet

In de woonwijken mag uw hond niet loslopen en mag hondenpoep niet blijven liggen. De hondenpoep mag u in een afgesloten zakje in alle gemeentelijke afvalbakken deponeren die in de openbare ruimte staan. Verder mag uw hond niet komen op plekken die zijn ingericht als speelvoorzieningen voor kinderen. Kijk op onderstaande kaart voor de aangewezen losloopterreinen voor uw hond binnen de bebouwde kom.

Kaart losloopterreinen

Bijzondere honden

Hulphonden

Gehandicapten met een gekwalificeerde geleidehond of hulphond hebben geen opruimplicht en ook geen aanlijnplicht. Dit geldt ook voor mensen die kunnen aantonen dat ze de hond opleiden tot geleidehond of hulphond.

Gevaarlijke honden

Voor honden die hinderlijk en gevaarlijk gedrag vertonen gelden andere regels. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met de gemeente via (0316) 279 111.