Hoe vinden we een nieuwe burgemeester?

pdf Infographic sollicitatieprocedure burgemeester (PDF, 750.71 KB)

Een burgemeester wordt benoemd door de Koning. De Koning gaat niet zelf op zoek naar een burgemeester, maar laat die zoektocht over aan de gemeenteraad en de Commissaris van de Koning. De gemeenteraad stelt een profieltekst op. Dat is te vergelijken met een vacaturetekst. In deze profieltekst staat wat voor burgemeester de gemeente zoekt. Is de nieuwe burgemeester een mensenmens die veel op straat te vinden is, of een burgemeester die veel met ondernemers om tafel zit?

De Commissaris van de Koning haalt de profieltekst op in een speciale raadsvergadering. Dit is de profielschetsvergadering. Deze vergadering is op 17 september 2019. In die vergadering stelt hij vragen aan de raad over de gewenste burgemeester. Zo krijgt de Commissaris een helder beeld van wat voor type burgemeester de gemeente zoekt.

Na de profielschetsvergadering wordt de vacature opgesteld. Ge√Įnteresseerden kunnen een brief schrijven aan de Commissaris van de Koning. De Commissaris doet onderzoek naar de kandidaten en maakt een overzicht van wie er allemaal gesolliciteerd hebben. Hij nodigt de Vertrouwenscommissie van de gemeenteraad uit om bij hem langs te komen.

De Vertrouwenscommissie bestaat uit een delegatie van de raad. De Commissaris vertelt de Vertrouwenscommissie wie er allemaal gesolliciteerd hebben en wie hij aanbeveelt. De Vertrouwenscommissie selecteert samen met de Commissaris met welke kandidaten zij een gesprek wil hebben.

De Vertrouwenscommissie praat met de verschillende kandidaten. Uiteindelijk selecteren zij twee kandidaten die zij geschikt vinden als burgemeester van de gemeente Duiven: een eerste kandidaat en een tweede kandidaat. In een besloten raadsvergadering, waar alleen raadsleden en de griffier aanwezig mogen zijn, maakt de gemeenteraad een keuze uit deze twee kandidaten. De naam van de kandidaat die gekozen wordt, wordt bekend gemaakt. De gemeenteraad draagt die kandidaat voor aan de Koning om benoemd te worden als burgemeester. De voordracht van de gemeenteraad gaat naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, zij maken de benoeming verder in orde.