Gratis VOG voor vrijwilligers in de gemeente Duiven

24 mei 2017
In het nieuwe vrijwilligersbeleid van de gemeente Duiven is een regeling opgenomen voor het vergoeden van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers. Hierdoor moet worden voorkomen dat de prijs van een VOG een drempel is om vrijwilligerswerk te doen.

Op 8 mei is door de gemeenteraad het nieuwe Vrijwilligersbeleid vastgesteld. Een belangrijk onderdeel in dit nieuwe beleid is het vergoeden van de VOG voor vrijwilligers. De gemeente Duiven vindt dat het doen van vrijwilligerswerk niet belemmerd moet worden door de kosten van een VOG. Hieronder leest u meer over deze regeling.

Gratis VOG

Voor bepaalde activiteiten en werkzaamheden is het verplicht een VOG te overleggen, ook voor mensen die deze activiteiten en werkzaamheden vrijwillig doen. Vanuit het Rijk bestaat er al een gratis VOG regeling. Verenigingen kunnen zich hiervoor aanmelden en wanneer zij voldoen aan de gestelde voorwaarden kunnen zij voor hun vrijwilligers een gratis VOG aanvragen. De gemeente Duiven daagt het verenigingsleven uit om hier zoveel mogelijk van gebruik te maken. De Vrijwilligerscentrale van Mikado kan verenigingen in dit proces ondersteunen, daarnaast bieden verschillende overkoepelende organisaties diverse handleidingen aan. Meer informatie over de regeling is te vinden op: www.gratisvog.nl.

Voorwaarden VOG regeling

De gratis VOG regeling binnen de gemeente Duiven is specifiek bedoeld voor verenigingen en vrijwilligers die niet voor de landelijke regeling in aanmerking komen. Vrijwilligers die actief zijn bij commerciële organisaties of voor commerciële activiteiten zijn uitgesloten voor de regeling. Voorwaarden voor de gratis VOG in de gemeente Duiven zijn:

  • Actief en woonachtig in de gemeente Duiven;
  • Vrijwilligerswerk voor/bij een initiatief in de gemeente Duiven;
  • Aantonen meerwaarde of vereiste van de VOG;
  • Verenigingen moeten aantoonbaar vrijwilligers- of veiligheidsbeleid hebben;
  • Vrijwilligers kunnen per activiteit één keer gebruik maken van de gratis VOG.

Met het aanvullen van de rijksregeling wil de gemeente Duiven het belang van een veilig klimaat rondom vrijwilligerswerk uitdragen. Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de samenleving. De prijs van een VOG mag daarom niet de drempel zijn tot het doen van vrijwilligerswerk.

Voor meer informatie over de Rijksregeling of de gemeentelijke regeling kunt u contact opnemen met de gemeente Duiven via telefoonnummer: (0316) 279 111. Voor ondersteuning op het gebied van veiligheidsbeleid of over de VOG kunt u contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale via telefoonnummer (0316) 250700 of via e-mail vrijwilligerscentrale@mikado-welzijn.nl.