Gradus Hendriks

Gradus Hendriks was al jaren als lid betrokken bij de klaverjasvereniging van Seniorenclub Eilandplein en als vrijwilliger bij de biljartvereniging in het Dienstencentrum Eilandplein. Daarna heeft hij als vrijwilliger de biljartclub “astimaraakis” in café de Tol in Duiven opgericht.

In zijn “jongere jaren” was hij al als vrijwilliger actief. Zo organiseerde hij touwtrekwedstrijden, bingo’s, loterijen en andere activiteiten op een camping en was hij bestuurslid van de Arnhemse biljartbond. Ook was hij jarenlang vrijwilliger bij de seniorensoos Sonsbeeksingel in Arnhem.

Zijn grootste en mooiste activiteit is dat hij als 80plusser in 2016 en 2017 (en 2018 zit al weer in de planning) een 9 weken durend klaverjastoernooi heeft georganiseerd dat in de zomervakantie plaatsvindt. In die maanden liggen de "normale" soosactiviteiten stil, omdat de meeste mensen met vakantie zijn. Maar juist in die zomerperiode is er héél véél behoefte onder de senioren om gezellig bezig te blijven, want velen van hen gaan juist niet op vakantie of kúnnen niet meer op vakantie en zijn dan extra alleen omdat familie dat wel doet. 

Gradus heeft op eigen initiatief dit toernooi georganiseerd en administratief vormgegeven. Dit heeft hem veel tijd en energie gekost (hij is 84), maar ook veel plezier opgeleverd. Hij doet dit samen met Joost Braam en gelukkig staan er een aantal vrijwilligers achter de bar om de kaarters van drankjes te voorzien. Meer dan 40 senioren namen vorig jaar deel aan het toernooi en Gradus heeft bij de Duivense middenstand gelobbyd om voor iedere! deelnemer een prijsje beschikbaar te kunnen stellen. Zo hebben zij niet alleen 9 leuke kaartmiddagen in de zomer, maar krijgen zij ook nog de inlegkosten in de vorm van een prijs terug. De hoofdprijs was een diner voor 2 personen bij een plaatselijk Grieks restaurant. Voor bij de laatste avond had hij hapjes tegen een zacht prijsje bij een middenstander op het Eilandplein geregeld en Joost Braam zorgde voor nog meer zelfgemaakte lekkernijen.

Gradus zorgt niet alleen voor de planning maar houdt ook heel zorgvuldig digitale lijsten in Excel (wat hij zich een aantal jaren geleden door zelfstudie eigen gemaakt heeft) met de standen bij én hij moedigt iedereen aan om aan het toernooi deel te nemen. Zo betrekt hij ook mensen die een beetje verlegen of terughoudend zijn. Dit jaar zullen er nog meer deelnemers zijn, omdat er voor proef ook een jokertoernooi door hem wordt opgezet.

Gradus vindt het leuk om onder de mensen te zijn en iets voor ze te organiseren. Hij ziet dat het kaarten mensen verbind en uit huis “lokt”. Daarom vindt hij dit vrijwilligerswerk zo leuk.