Dievengilde dol op donker

16 december 2015
Als de dagen korter worden, stijgt het aantal inbraken. Inbrekers gaan nou eenmaal het liefst in het donker te werk om ongezien te blijven. De oplossing is simpel: een verlichte omgeving schrikt dieven af en voorkomt woninginbraken.

Een donkere avond biedt inbrekers twee voordelen. Een onverlicht huis is voor een inbreker het teken dat er niemand thuis is en in een onverlichte woning kan hij makkelijker ongezien zijn slag slaan.

Licht, Lawaai en Lang werk

Een goed verlichte woning gaan dieven het liefst uit de weg. Aan de drie L’n, Licht, Lawaai en Lang hebben inbrekers een hekel. Dit is voor hen doorslaggevend om een kans te wagen of op zoek te gaan naar een andere woning. Kortom; zorg ervoor dat het huis een bewoonde indruk maakt.

Binnen- en buitenverlichting

Zorg ook voor goede buitenverlichting bij alle deuren die vanaf de openbare weg zichtbaar en bereikbaar zijn. Een inbreker gaat niet in het volle licht aan uw deur morrelen. Met buitenverlichting bij de voordeur herkent u ook late bezoekers en bepaalt u wel of niet de deur te openen. Meld het aan de gemeente wanneer een boom bijvoorbeeld het licht van een lantarenpaal wegneemt of de lamp kapot is.

Grote rol bij pakkans

Goede verlichting speelt ook een grote rol bij de pakkans na een inbraak. Goed licht zorgt voor een beter signalement van de inbreker. Daar is de politie enorm mee geholpen. De meeste heterdaadaanhoudingen zijn te danken aan snelle alarmering via het nummer 112 in combinatie met een goed signalement. Tijdens een achtervolging is het voor de politie belangrijk om te weten welke kleur schoenen de crimineel draagt en of hij blond of donker haar heeft. Goede lampen maken dus ook in dit geval een wereld van verschil.

Kijk voor meer informatie en tips om een woninginbraak te voorkomen op www.politiekeurmerk.nl