Bestrijding eikenprocessierups

3 juli 2019
Door het warme weer van vorig jaar zijn er op meer eiken nesten van rupsen aanwezig dan normaal. Vanwege hevige onweersbuien en wind worden de brandharen meer verspreid dan anders. De gemeente doet zijn best om de nesten zo snel mogelijk te markeren, zodat ze verwijderd kunnen worden.

Preventie en bestrijding

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen vervelende lichamelijke reacties geven bij mens en dier. Plekken met hoge bezoekersdrukte krijgen voorrang bij de markering en bestrijding, zoals langs scholen, winkelcentra en bejaardencentra. Daarna zullen de overige nesten worden verwijderd.

Op dit moment is het heel druk met de bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente Duiven en in heel Nederland. De gemeente Duiven heeft goede afspraken kunnen maken met de uitvoerende partij. In de gemeente komt een bedrijf één dag per week de eikenprocessierups wegzuigen. Dit doen ze in de volgorde zoals hierboven beschreven.

We markeren de locaties met een nest met een rood-wit lint. Daaraan kun je zien dat op die plek rupsen in de boom zitten. Mocht u een rood-wit lint om een boom zien, dan is het niet handig om daar in de buurt te gaan zitten of (met je kind/hond) te lopen.
Wilt u weten wat u kunt doen als u in aanraking bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups, of hoe u een melding kunt doen van een nest en hoe we de rupsen bestrijden? Lees hier onder alle informatie die u nodig heeft.

Preventieve biologische bestrijding

De gemeente Duiven heeft dit jaar voor het eerst in het voorjaar preventieve biologische bestrijding toegepast. Dit is goed maar de preventieve bestrijding werkt pas optimaal na twee tot drie jaar. Op plaatsen waar in het verleden nesten zijn aangetroffen, zijn in het voorjaar bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Gezondheidsklachten

De rupsen hebben brandharen die voornamelijk jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie kunnen veroorzaken. Ook dieren (met name honden, koeien en paarden) kunnen last hebben van de brandharen.

Vermijd contact

De gemeente Duiven waarschuwt om elk contact met de rupsen en nesten te vermijden. Maar ook zonder direct contact met de rups kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Is er toch contact met brandharen, dan is het raadzaam niet te krabben of te wrijven, maar de huid of ogen goed met water te spoelen.

Melding maken

Via de website van de gemeente Duiven kunt u een melding maken van de eikenprocessierups. Ook via de fixi-app kunt u een melding maken. Alle meldingen nemen wij als gemeente aan en plannen we in. Vanwege de vele meldingen kunnen we niet alle melders persoonlijk op de hoogte houden.